Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η «σταγόνα»... «Οι ΗΠΑ υπό την ηγεσία του προέδρου Μπους και του κύκλου των γερακιών που τον περιβάλλουν, στηριζόμενες αποκλειστικά στην τεράστια πολιτική και στρατιωτική ισχύ τους, απομακρύνονται σταθερά από τις δεσμεύσεις που επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Η περιφρόνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ενα ποτήρι γεμάτο από την άρνηση της Ουάσιγκτον να μετάσχει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο για την προστασία του περιβάλλοντος, το Πρωτόκολλο για τη χρήση των βιολογικών όπλων, τη Συνθήκη για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών κλπ.» (Γ. Καρτάλης - «ΒΗΜΑ»).

Πόλεμος - «πιλότος»: «Είναι γνωστό ότι ο πόλεμος με το Ιράκ είναι σε μεγάλο βαθμό πνευματικό τέκνο μιας ομάδας νεοσυντηρητικών διανοουμένων, που τον βλέπουν σαν πρόγραμμα - πιλότο... Το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την "Ha'aretz" (σ.σ. ισραηλινή εφημερίδα), ο υφυπουργός των Εξωτερικών Τζων Μπόλτον είπε σε Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι μετά τη νίκη στο Ιράκ οι ΗΠΑ θα "τακτοποιούσαν" το Ιράν, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα. Θα είναι πράγματι το Ιράκ πρώτο σε μια μακρά σειρά; Φαίνεται πάρα πολύ πιθανόν και όχι μόνο επειδή το "δόγμα Μπους" μοιάζει με κάλεσμα για σειρά πολέμων» (Πολ Κρούγκμαν - «ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ» - «ΒΗΜΑ»).

«Γεφύρωση του χάσματος»: «Παρά το γεγονός ότι αυτός ο πόλεμος γίνεται χωρίς ουσιαστική πολιτική νομιμοποίηση και έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές διπλωματικές αντιπαραθέσεις, με κυριότερη αυτή μεταξύ ΗΠΑ - Ευρώπης, μετά τον τερματισμό του θα πρέπει να αναζητηθεί και πάλι μια φόρμουλα διεθνούς συνεργασίας. Το Ιράκ θα πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ... Η επόμενη μέρα του πολέμου θα πρέπει να είναι μια μέρα γεφύρωσης του χάσματος που χωρίζει σήμερα τις ΗΠΑ από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Γερμανία» (Γ. Κουβαράς -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2003-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ