Σάββατο 31 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΝΑΤΟ
«Μπλέξαν» τους στρατούς τους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μέχρι τον Οκτώβρη του 2003, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα απ' ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, μπορεί να είναι έτοιμη η προταθείσα μάχιμη Δύναμη Ταχείας Δράσης του ΝΑΤΟ. Η είδηση αυτή ανησυχεί τους Ευρωπαίους, που φοβούνται ότι θα θέσει στο περιθώριο τον «ευρωστρατό».

Οπως αποκάλυψε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ μπορεί να περιλαμβάνει 5.000 έως 6.000 άνδρες, αριθμός που σταδιακά δύναται να αυξηθεί μέχρι και τις 25.000.

Ο στρατηγός Τζόουνς είπε ότι η επίλεκτη δύναμη, η δημιουργία της οποίας προτάθηκε πέρυσι από τις ΗΠΑ, μπορεί να είναι ένα εργαλείο για να δρα το ΝΑΤΟ ως δύναμη πρόληψης κρίσεων περισσότερο, παρά ως δύναμη αμυντικής αντίδρασης που είναι παραδοσιακά.

Από την πλευρά της γηραιάς ηπείρου εκφράζονται φόβοι ότι η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ θα μετατραπεί σε μια «αμερικανική Λεγεώνα των Ξένων», που θα χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να προβάλλουν τη στρατιωτική τους ισχύ. Αλλοι πάλι φοβούνται ότι θα θέσει στο περιθώριο την υπό σύσταση Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ