Σάββατο 31 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΑΜΑ
Συνυφασμένος με τον πόλεμο ο ιμπεριαλισμός

Πώς είναι δυνατόν ΗΠΑ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μαζί με την ελληνική, να παίζουν ένα τέτοιο φρικαλέο θέατρο, έθεσε το ερώτημα ο Θανάσης Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε χτες το βράδυ στο Πέραμα, με θέμα «Βαδίζουμε με τους λαούς στον αγώνα για ειρήνη κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών», αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ ότι δεν υπήρχαν χημικά και βιολογικά όπλα στο Ιράκ.

Ολοι αυτοί που έκαναν την προπαγάνδα τόνισε, γνώριζαν την αλήθεια όπως γνώριζαν και τους πραγματικούς λόγους της επίθεσης στο Αφγανιστάν και στη Γιουγκοσλαβία. Ο πόλεμος είναι συνυφασμένος με τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό. Είναι η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής που ασκείται καθημερινά σε βάρος των λαών. Αν είμαστε υπέρ της ειρήνης, πρέπει να το εκφράσουμε συμβάλλοντας στην ανατροπή των κυβερνήσεων που αποτελούνται από αυτές τις δυνάμεις ανοίγοντας το δρόμο σε λαϊκές δυνάμεις για μια άλλη πολιτική. Η μόνη ρεαλιστική διέξοδος, τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, προς όφελος των λαών, είναι η δημιουργία ενός αντίπαλου δέους που θα στηρίζεται στα μεγάλα λαϊκά αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα σε εθνικό επίπεδο και στη συνεργασία τους σε παγκόσμιο που θα συγκρούονται με τον ιμπεριαλισμό και οδηγεί στην ανατροπή του.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης, δημοσιογράφος, απεσταλμένος της εφημερίδας «Τα Νέα» στο Ιράκ, αφού τόνισε ότι το 5% των πληροφοριών που μετέδιδαν τα δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη διάρκεια του πολέμου, προέρχονταν από τη Βαγδάτη και το 95% από την Ουάσιγκτον, επισήμανε την προπαγάνδα που έκαναν τα ίδια μέσα χρόνια πριν σχετικά με την ύπαρξη χημικών και βιολογικών όπλων. Παράλληλα, τόνισε ότι θύματα της Ιστορίας, θύματα του πολέμου ήταν και δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν, αλλά και άλλοι που την πλήρωσαν με άλλο τρόπο, είτε βλέποντας Αμερικανούς Ράμπο να μπαίνουν στα δωμάτιά τους στη Βαγδάτη είτε να απολύονται από τις εφημερίδες τους επειδή τα κείμενά τους ήταν αντιαμερικανικά.

Στο διπλό χρέος που έχουν οι γυναίκες να διαφυλάξουν την ειρήνη παλεύοντας γι' αυτή, αναφέρθηκε στην ομιλία της η Καλλιόπη Καρακάση - Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ. Ετοιμάζονται τόνισε, βάρβαροι να προχωρήσουν στην επίθεσή τους με σοκ και δέος και σε άλλους λαούς. Οι αγώνες του εργατικού, του γυναικείου και του νεολαιίστικου κινήματος για την αποτροπή των ιμπεριαλιστικών πολέμων, σήμερα για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, είναι ο πιο αποτελεσματικός δυναμίτης στα θεμέλια του ιμπεριαλισμού.

Στην κατάμεστη από κόσμο εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η Ελένη Παπαδοπούλου, νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ, ο Παναγιώτης Κρητικός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Αράπης Γιάννης, πρώην βουλευτής ΔΗΚΚΙ, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος, ο Γιάννης Πατσιλινάκος, πρώην δήμαρχος Περάματος, ο Μήτσος Μπιλίρης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και άλλοι. Στο τέλος ακολούθησε συναυλία με τον Βασίλη Λέκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ