Σάββατο 31 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπιστευθείτε τη δύναμή σας

Με τους εργαζόμενους στα «Κλωστήρια Νάουσας», στο εργοστάσιο Λαναρά, συζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τελικά το ΚΚΕ βρέθηκε κοντά στους εργαζόμενους των «Κλωστηρίων Νάουσας» του ομίλου Κλωνατέξ, παρά την αρχική προσπάθεια της εργοδοσίας να εμποδίσει την είσοδό του στο χώρο του εργοστασίου.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, μπήκε στο εργοστάσιο, περιόδευσε στα τμήματα παραγωγής και μίλησε με τους εργάτες που τσακίζουν κάθε μέρα το κορμί τους για ένα μεροκάματο πείνας για τους ίδιους και συνάμα κέρδη, πολλά κέρδη για τους εργοδότες.

Η παραγωγή δουλεύει ασταμάτητα μέρα νύχτα. Στη βάρδια, συνολικά στα τρία εργοστάσια (Α', Γ', Δ') δε δουλεύουν πάνω από 40-45 άτομα. Τα τελευταία χρόνια διαρκώς εντατικοποιείται η δουλιά. Οταν άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο δούλευαν 250 εργάτες, σήμερα στα τρία εργοστάσια πάλι 250 εργάτες δουλεύουν. Στην περιοχή της Νάουσας από 3.000-3.500 κλωστοϋφαντουργούς έμειναν να δουλεύουν 1.000. Την ίδια ώρα πολλαπλασιάστηκε η παραγωγή και τα κέρδη των βιομηχάνων. «Κάθε φορά μας αναθέτουν και νέες εργασίες», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Α. Ραφτόπουλος.

Είδαμε την κούραση στα πρόσωπα των εργατριών. Δεν μπόρεσαν να την κρύψουν, παρά τη χαρά τους που το ΚΚΕ τελικά μπόρεσε να βρεθεί πλάι τους, στο χώρο δουλιάς. Το χνούδι από τα νήματα έχει ασπρίσει τα μαλλιά τους. Αυτό που εισπνέουν δε φαίνεται. Τα πόδια τους πρησμένα από την ορθοστασία. Γυναίκες που μπήκαν κοπέλες στη δουλιά και τώρα, μετά από 22 και 25 χρόνια εργασίας, φοβούνται πως δε θα καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη. «Οσο είσαι νέος αντέχεις. Αμα περάσουν λίγο τα χρόνια, αν φτάσεις κοντά στα 50 δε βαστάς», λένε. Η μια έχει στην επίβλεψή της 2 μηχανές πάνω στις οποίες επιβλέπει 2.040 κουβάρια νήμα. Ενώνει την κλωστή αν κοπεί σε κάποιο από αυτά, αντικαθιστά τα κουβάρια στα οποία έχει συμπληρωθεί το νήμα που πρέπει να τυλιχτεί. Η συναδέλφισσά της, μαζεύει τις κουβαρίστρες, τις φορτώνει και τις μεταφέρει στην αποθήκη. «Μετά από 8 ώρες δουλιάς δεν απομένει κουράγιο για καμία άλλη δραστηριότητα», μας είπαν.

Μετέφεραν την αγωνία τους. Αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλιά, αν θα προλάβουν να βγουν στη σύνταξη. Τι θα γίνει με τους χιλιάδες άνεργους συντοπίτες τους, ποιο μέλλον περιμένει τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Και η Αλέκα Παπαρήγα τους μίλησε στα ίσα. «Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η κατάσταση θα πάει από το κακό στο χειρότερο. Θεωρείστε προνομοιούχες απέναντι σε όσους έχουν απολυθεί. Δεν είστε. Πρέπει να αντιδράσετε σήμερα για να αποτρέψετε αυτό που πλησιάζει αύριο. Υπάρχουν ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα που παλεύουν. Να συσπειρωθείτε γύρω τους και να παλέψετε», είπε. Και τους κάλεσε να εμπιστευτούν τη δύναμή τους. «Να αποκτήσουμε πραγματική συνείδηση του δίκιου μας. Εχουμε δύναμη, είμαστε η πλειοψηφία που υποφέρει. Αυτή η πλειοψηφία πρέπει να εκφραστεί με δράση και αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ