Σάββατο 31 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς

Μία από τα ίδια στις πολιτικές θέσεις και πρόταση για αλλαγή του ονόματος του κόμματος σε ΣΥΝ της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας περιείχε η ομιλία του Ν. Κωνσταντόπουλου στο προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΝ

Ο «σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία», ο οποίος θα προέλθει από την «τροποποίηση των συσχετισμών», μέσα όμως στα πλαίσια της «ευρωπαϊκής ενοποίησης», είναι το «όραμα», ο «στρατηγικός στόχος» του ΣΥΝ, όπως επιχείρησε να τον οριοθετήσει χτες ο πρόεδρός του, Ν. Κωνσταντόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, από το βήμα του προγραμματικού συνεδρίου του κόμματος του, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χτες το απόγευμα, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και προσπαθώντας να αναλύσει την παγκόσμια κατάσταση, υποστήριξε: «Αν η δεσπόζουσα θέση των ΗΠΑ στη σημερινή γεωπολιτική συγκρότηση του κόσμου είναι αυτή που επιτρέπει την προώθηση πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιλογών, που προσδιορίζουν κατά κύριο λόγο τα χαρακτηριστικά της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, τότε το κεντρικό πρόβλημα είναι η αλλαγή των συσχετισμών, που επιτρέπουν την επιβολή αυτών των επιλογών». Συσχετισμοί, που, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να τροποποιηθούν από την «Ευρωπαϊκή Αριστερά», στη «διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης», μιας ενοποίησης, όπως ανέφερε, «όμως που θα υπερβεί τη λογική της ενιαίας αγοράς»...

Η Ευρώπη των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, λοιπόν, είναι η Ευρώπη, την οποία η «Ευρωπαϊκή Αριστερά», έτσι όπως την οραματίζεται ο ΣΥΝ, θα αμφισβητήσει τις «πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιλογές που κυριαρχούν σήμερα». Ολα αυτά, βέβαια, θα γίνουν, σύμφωνα με τον Ν. Κωνσταντόπουλο, με «μια ευρωπαϊκή ενοποίηση, που θα οδηγεί στην αυτονόμηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, που θα διεκδικεί στη βάση μιας κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής τον περιορισμό της ασυδοσίας των ΗΠΑ και τη διαμόρφωση ενός συλλογικού συστήματος ασφάλειας για το σύγχρονο κόσμο»... Η δημιουργία ενός νέου «υπερστρατού» αποτελεί για τον πρόεδρο του ΣΥΝ, την προϋπόθεση για την ...ασφάλεια του πλανήτη. Σύμφωνα πάντα με τη δική του «αριστερή» προσέγγιση, «μια τέτοια ενωμένη Ευρώπη είναι, όντως, μια δυνατότητα αμφισβήτησης της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και συμβολής στην προοπτική ενός άλλου κόσμου»!!

Για να επιτευχθούν, βέβαια, όλα αυτά χρειάζονται αγώνες, όμως, όπως ισχυρίστηκε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, «οι αγώνες που γίνονται αποξενωμένοι μεταξύ τους, δεν έχουν καμιά δικαίωση»... όπως και «οι λογικές για εθνικό δρόμο εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης είναι ανιστόρητες». Οι αγώνες, λοιπόν, για το ΣΥΝ πρέπει να έχουν «πανευρωπαϊκό» χαρακτήρα και να είναι συγχρονισμένοι και συντονισμένοι, γιατί αλλιώς είναι καταδικασμένοι!

Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στην ομιλία, μετέφερε στο σώμα του συνεδρίου δυο προτάσεις. Συγκεκριμένα, τη «συγκρότηση ενός μόνιμου προγραμματικού συμβουλίου, που θα έχει ως έργο του την επεξεργασία εναλλακτικών προγραμματικών προτάσεων της Αριστεράς» και την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για την αλλαγή του τίτλου του κόμματος σε «ΣΥΝ της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας».

Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, χαιρέτισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης, ο οποίος προχώρησε στα γνωστά «κεντροαριστερά» του ανοίγματα, δηλώνοντας ότι «ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται, είτε ως προαπαιτούμενο, είτε ως "ιερόν και όσιο" για μια μονοκομματική διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ».

Επίσης χαιρέτισαν ο Δ. Σιούφας γγ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο Γ. Παπασίμος μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, ο Γ. Μπανιάς από την ΑΚΟΑ, ο Θ. Τσίκας από την ΑΕΚΑ, ο Γ. Θεωνάς από την ΚΕΔΑ και ο Μ. Γλέζος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ