Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ο Κ. Καραμανλής, σε ομιλία του, σε πρόσφατη ημερίδα του Ιδρύματος Καραμανλή για την Πρόνοια είπε ότι «οι πολίτες με αναπηρία διστάζουν να βγουν στην αγορά εργασίας» και πρόβαλε ως λύση «τη θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων προς τους εργοδότες για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες». Θα αντιμετωπιστεί έτσι το πρόβλημα της ανεργίας αυτών των ανθρώπων;

Η ΝΔ ΜΠΟΡΕΙ να προπαγανδίζει τις «ίσες ευκαιρίες σε όλους», ότι «όλοι έχουν ίση θέση και ίση μεταχείριση», (αυτά είπε στην ίδια ομιλία ο Κ.Καραμανλής). Αλλά σ' αυτή την κοινωνία που τα πάντα καθορίζονται από τους ιδιοκτήτες των μεγάλων επιχειρήσεων, από το κυνήγι του κέρδους, που συνυπάρχουν ο πλούτος με τη φτώχεια, τα παραπάνω λόγια είναι χωρίς αντίκρισμα και μεγάλα ψέματα. Γιατί, απλούστατα, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική ισότητα πλουσίων και φτωχών, ίσα - ίσα επειδή η πολιτική που εφαρμόζεται, την ίδια έχει και η ΝΔ, ενισχύει τις επιχειρήσεις, δηλαδή τον πλούτο, που αυξάνεται παράλληλα με τη φτώχεια. Δηλαδή, όχι ισότητα δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά μεγαλώνουν οι ανισότητες. Η λογική, που λέει ενισχύω τους μεγαλοεπιχειρηματίες, για να αντιμετωπίσω την ανεργία, εφαρμόζεται όλα τα χρόνια, αλλά η ανεργία μεγαλώνει, όπως και η ακρίβεια, αφού αυτοί κυνηγούν μεγαλύτερα κέρδη, άρα και η φτώχεια.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ «ίσες ευκαιρίες», και αυτές εντάσσονται στην ίδια λογική. Δίνω κίνητρα στους επιχειρηματίες, για να προσλαμβάνουν άτομα με αναπηρίες, και έτσι δημιουργώ τις ευκαιρίες. Τώρα αν θα προσληφθούν, αυτό θα το λύνει η «αγορά εργασίας», δηλαδή οι ίδιοι οι εργοδότες, οι οποίοι θα ζητούν ολοένα και μεγαλύτερα κίνητρα από το κράτος, που σημαίνει λεφτά των εργαζομένων, και θα προσλαμβάνουν για ορισμένο χρόνο, με μερική απασχόληση και μισθό πείνας τέτοιους ανθρώπους. Αλλωστε, κίνητρα δίνει και το ΠΑΣΟΚ γενικά για δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά οι εργοδότες από τη μια απολύουν και από την άλλη προσλαμβάνουν, για να πάρουν τις παροχές. Υπάρχει πείρα ως προς αυτό.

Ο ΔΙΣΤΑΓΜΟΣ των ανθρώπων με αναπηρίες να δουλέψουν, αυτό και αν είναι μέγα ψέμα. Γιατί οι ίδιοι διεκδικούν δουλιά, αλλά ποιος θα τους δώσει; Η ανεργία αυξάνεται και είναι αντικειμενικό. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, όταν κάνουν επενδύσεις προσδοκούν κέρδη από την αύξηση της παραγωγικότητας και της εντατικοποίησης της δουλιάς, για να γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις. Αυτή η αντικειμενική διαδικασία χρειάζεται λιγότερα εργατικά χέρια. Πού θα βρουν, λοιπόν, δουλιά οι άνθρωποι με αναπηρίες;

ΤΕΛΟΣ, ακόμη και κίνητρα να δοθούν, γιατί ο μεγαλοεπιχειρηματίας θα προσλάβει άτομα με αναπηρίες στη δουλιά του; Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το μεγαλύτερο ξεζούμισμά του εργάτη, η λιγότερη δυνατή ευθύνη για την υγεία του, για τους κινδύνους σχετικά με τη ζωή τους την ώρα της δουλιάς. Με μια έννοια δεν τους συμφέρει. Γι' αυτό και τα κίνητρα που θα τα πληρώσει η ίδια η εργατική τάξη όχι μόνο δε θα 'χουν όφελος για τους ανθρώπους με αναπηρία, αλλά θα ωφεληθεί το κεφάλαιο.

ΜΟΝΟ μια κοινωνία που δε θα λειτουργεί με το νόμο του κέρδους, αλλά για την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων, δηλαδή χωρίς επιχειρηματίες μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα. Γι' αυτό και πρέπει να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός με αγώνα και ψήφο και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ