Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ολα έτοιμα για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών

Την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για τη διοργάνωση των ευρωεκλογών που διεξάγονται αύριο Κυριακή, 13 Ιούνη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στο Ζάππειο μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο.

Θυμίζουμε ότι σήμερα Σάββατο, 12 Ιούνη, ψηφίζουν οι Ελληνες εκλογείς που διαμένουν στα υπόλοιπα 24 κράτη - μέλη της ΕΕ και οι οποίοι ανέρχονται σε 35.123 άτομα. Ψηφίζουν σήμερα από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων των εκλογέων του Εξωτερικού δε γίνεται από τις οικείες εφορευτικές επιτροπές το Σάββατο, μετά την ψηφοφορία, αλλά οι εκλογικοί σάκοι, σφραγισμένοι, με όλο το εκλογικό υλικό (ψηφοδέλτια, εκλογικοί κατάλογοι, πρωτόκολλο ψηφοφορίας) μεταφέρονται και παραδίδονται στο Εφετείο Αθηνών, από το οποίο αρχίζει η σχετική διαδικασία αύριο Κυριακή μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή στις 7 το απόγευμα.

Συνολικά αύριο Κυριακή ψηφίζουν 9.777.873 ψηφοφόροι σε 19.645 εκλογικά τμήματα. Ψηφίζουμε μόνο με αστυνομική ταυτότητα ή ισχύον διαβατήριο. Οσοι δεν το έχουν πράξει ακόμα, μπορούν να πληροφορηθούν για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν από το διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ypes.gr, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), τους Δήμους, τις Νομαρχίες και το τηλεφωνικό κέντρο 1564. Οι εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα που ψήφισαν και στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάρτη. Διαφοροποίηση υπάρχει ως προς τους ετεροδημότες, οι οποίοι δε θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που ψήφισαν στις 7 Μάρτη, αλλά στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της κατοικίας τους. Ο συνολικός αριθμός των ετεροδημοτών ανέρχεται σε 147.504. Απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο ή κοινότητα στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι εκλογείς ανέρχονται σε 47.787. Για την αποφυγή διπλοψηφιών, δίπλα από το όνομα κάθε διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα υπάρχει η ένδειξη «Δ». Για το σκοπό αυτό ενημερώνεται ο εκλογέας από τον αντιπρόσωπο δικαστικής αρχής, για τις συνέπειες που θα έχει σε περίπτωση διπλοψηφίας.

Οι παραλειφθέντες εκλογείς που είναι γραμμένοι στα Μητρώα Αρρένων ή τα δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας της χώρας και που χωρίς να έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Για το σκοπό αυτό προσκομίζουν στην Εφορευτική Επιτροπή, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα ή ισχύον ελληνικό Διαβατήριο και πιστοποιητικό εγγραφής τους στα Μητρώα Αρρένων ή στα δημοτολόγια του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.

Αύριο ψηφίζουν και οι Κοινοτικοί εκλογείς (πολίτες των λοιπών κρατών - μελών της ΕΕ που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και οι οποίοι ανέρχονται σε 2.577.

Σημειώνουμε ότι δε χρειάζεται σταυρός προτίμησης σε κανέναν από τους υποψηφίους των συνδυασμών, γιατί τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο από τα κόμματα που τους πρότειναν. Διαφορετικά, το ψηφοδέλτιο κινδυνεύει να χαρακτηριστεί άκυρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ