Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Πρωτοβουλία για τροποποίηση από «4»

Κοινή πρωτοβουλία για να μην ισχύσουν οι τροποποιήσεις που προωθεί το Σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ενισχυμένη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και ιδιαίτερα στη διαδικασία περί υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ανέλαβαν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία.

Σε κοινή επιστολή τους προς τον Ιρλανδό προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Μπράιαν Κάουεν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι και της Πολωνίας Βλοντζιμιέρζ Τσιμόσεβιτς ζητούν ουσιαστικά να διατηρηθεί η ισχύουσα σήμερα διαδικασία με βάση την οποία οι «συστάσεις» της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη που εμφανίζουν υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, να μπορούν να τροποποιούνται ή να απορρίπτονται από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας με ειδική πλειοψηφία.

Οι τέσσερις χώρες απορρίπτουν δηλαδή την πρόταση σχετικού άρθρου του σχεδίου Συντάγματος με το οποίο οι «προτάσεις» της Επιτροπής περί δημοσιονομικού ελλείμματος σε κάποιο κράτος μέλος θα μπορούν να τροποποιούνται ή να απορρίπτονται με ομοφωνία στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας.

Ειδικότερα, στην επιστολή τους οι «4» επισημαίνουν τη σημασία να διατηρήσει η Επιτροπή το δικαίωμα να υποβάλει προτάσεις προς το Συμβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας θεωρούν ότι μόνο με τον τρόπο αυτό θα γίνονται σεβαστές οι διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας. Καταλήγοντας, οι «4» αναφέρουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου το Συμβούλιο να διατηρήσει την απαραίτητη ευελιξία στην εκπόνηση συστάσεων προς τα κράτη μέλη.

Ερωτηθείς σχετικά κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια πήρε αποστάσεις από την πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών, τονίζοντας ότι για την Επιτροπή πρόκειται για ένα θέμα συνοχής. Εκτιμούμε, είπε, ότι η Επιτροπή θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να υποβάλει προτάσεις ώστε το τελικό κείμενο που υιοθετείται από το Συμβούλιο να διασφαλίζει το κοινοτικό συμφέρον. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, στη διευρυμένη Ευρώπη η εξουσία που δίνεται στους υπουργούς να τροποποιούν τις συστάσεις της Επιτροπής, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της, θα οδηγήσει σε αποφάσεις όπου η κοινοτική διάσταση θα παραμερίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ