Σάββατο 12 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ψήφος στο ΚΚΕ

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα, που δεν έχει καθόλου άγχος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η προεκλογική καμπάνια του στηρίζεται σε αντιευρωπαϊκές θέσεις και στην επίθεση ενάντια στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, δηλαδή στα άλλα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Η Ευρώπη, σαν ένα ιστορικό στοίχημα, υπό τις σημερινές καπιταλιστικές συνθήκες, έχει χαθεί οριστικά, αφού ζημίωσε τις χώρες - μέλη της. Η σημερινή Ευρώπη είναι, πρωτίστως ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά, ένα συνονθύλευμα κεφαλαίου και φασιστοειδών, με ανύπαρκτο θεσμικό πλαίσιο, ένας επισφαλής «παράδεισος», με ηγέτες τύπου Μπερλουσκόνι και Μπλερ, που διαβάζουν την ιστορία σαν κόμικς.

Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τα πάνδεινα, μεταπολιτευτικά, από το λαϊκισμό της πράσινης και της μπλε εξουσίας. Η νεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία τονίζει τα σημάδια της ιδεολογικής παρακμής της, διαψεύδοντας τα όνειρα της δεκαετίας του '80 και απογοητεύοντας όλους τους προοδευτικούς πολίτες που τη στήριξαν τότε. Το κοινωνικό κράτος έχει εξευτελιστεί, τα δικαιώματα του πολίτη έχουν καταργηθεί και όποιος αντιστέκεται στην παγκοσμιοποίηση του Μπους βομβαρδίζεται ανηλεώς. Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ κατακρεουργήθηκαν από τους βιαστές της ειρήνης ΗΠΑ, ΕΕ και Ισραήλ. Η λαίλαπα των Αμερικανών απειλεί την ύπαρξη της, ανίκανης να αντισταθεί, Ευρώπης. Ο καπιταλισμός, με το στίγμα του νεοφιλελεύθερου κεφαλαίου, προβάλλει ως η σανίδα σωτηρίας της ανθρωπότητας! Και ο νεοαποικιοκρατισμός βρίσκει πάλι το δρόμο του. Ενα βήμα μπροστά, δυο βήματα πίσω. Η μεγάλη ιδέα της Ευρώπης, σαν άμορφη μάζα, χάνει τα ιστορικά και πολιτιστικά της χαρακτηριστικά. Μαζί της και η Ελλάδα, αφού διευρύνει τον τυχοδιωκτισμό της ΝΔ, τον καιροσκοπισμό του ΠΑΣΟΚ και τον «επαναστατικό τουρισμό» του ΣΥΝ. Και τα τρία παραπάνω συμπολιτευόμενα με την Ευρωπαϊκή Ενωση ελληνικά κόμματα, στηρίζοντας τις επιλογές της για το Μάαστριχτ, το Ευρωσύνταγμα, τους τρομονόμους και τους επεκτατικούς οικονομικούς πολέμους, διαφθείρουν κάθε ιδεολογία και διολισθαίνουν, με μαθηματική ακρίβεια, προς την «κρυφή γοητεία του κεφαλαίου».

Οι ευρωεκλογές ποτέ δεν έγιναν με γνώμονα την ανάδειξη κομμάτων, που θα αγωνίζονταν για τη λαϊκή κυριαρχία, τα ατομικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, σε ελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ή για να ασκήσουν πίεση στο Ευρωκοινοβούλιο, φρενάροντας τις συντηρητικές αποφάσεις της Κομισιόν και των εθνικών κυβερνήσεων.

Το ΚΚΕ, υπηρετώντας, κοντά έναν αιώνα, την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου λαού, δείχνει με το έργο και τη στάση του, πόσο σημαντικός θα μπορούσε να είναι σήμερα ο ρόλος του εργάτη, του αγρότη, της γυναίκας, του νέου, του διανοούμενου, ενόψει των αυριανών ευρωεκλογών. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του δεν ανήκουν σε καμιά κρατικοδίαιτη κάστα και δε χαριεντίζονται με την εξουσία.

Στις ευρωεκλογές αυτές πρέπει να δοθεί μάθημα και μήνυμα στη ΝΔ, ότι δεν έχει στο τσεπάκι της τους ψηφοφόρους της 7ης Μάρτη. Μάθημα πρέπει να πάρει ξανά και το ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορεί και δε θέλει να παίξει ρόλο στην αντιπολίτευση προς τη ΝΔ και παίζει θέατρο μαζί της. Ηχηρό χαστούκι θέλει και ο ΣΥΝ. Το κόμμα αυτό είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των κατευθύνσεων και των εντολών της Κομισιόν, αφού η ΕΕ δεν αρκείται στον έλεγχο των κινημάτων, αλλά θέλει να ελέγχει το σύνολο των κομμάτων των κρατών - μελών.

Λένε ψέματα όσοι ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ δε δίνει τη μάχη του σήμερα, επειδή είναι ριζικά αντίθετο με την ΕΕ. Το ΚΚΕ πειθαρχεί και υπακούει μόνο στα δικαιώματα των εργαζομένων, μόνο στο δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίσει ποιο σύστημα θέλει, ποια ανάπτυξη επιθυμεί, γιατί το καθοδηγεί ο ρεαλισμός του αγώνα και όχι ο ρεαλισμός της υποταγής.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δυνατό ΚΚΕ, για να μπορεί να αντισταθεί στην πολιτική ασυδοσία, που εξασφαλίζει ο δικομματισμός στις ηγετικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην παραφυάδα τους, το ΣΥΝ.

Γι' αυτό, αύριο Κυριακή 13 Ιούνη 2004, όλοι ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΗΦΟ - ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΚΚΕ.


Κώστας ΚΟΥΤΡΑΣ
Δικηγόρος - ΠοινικολόγοςΜέλος της Πανελλαδικής ΕπιτροπήςΣτήριξης του Ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ