Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Σε αναζήτηση διαδόχου

Σε αναζήτηση στελέχους που θα μπορούσε να εγγυηθεί την ενότητα του ΣΥΝ από τη θέση του προέδρου, βρίσκονται οι εσωκομματικές τάσεις, έχοντας συγχρόνως αποδυθεί σε μια προσπάθεια διερεύνησης πιθανών συμμαχιών, καθώς καμία δε διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να επιβάλλει την όποια πρότασή της στο Συνέδριο. Ανεξάρτητα όμως από τη διαμόρφωση των συσχετισμών στο Συνέδριο, επιδίωξη όλων των τάσεων είναι ο διάδοχος του Ν. Κωνσταντόπουλου να απολαύσει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής και στήριξης.

Οι προτάσεις για τη θέση του προέδρου σχετίζονται ευθέως με τη συζήτηση για τα ποια θα πρέπει να είναι τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΝ. Οι «ανανεωτές» επιμένουν πως θα πρέπει να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός του προσανατολισμός, ενώ το «αριστερό ρεύμα» πως πρέπει να επιδιωχτεί εκ νέου η συνεργασία με τις δυνάμεις του πάλαι ποτέ ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτή σηματοδοτεί μια κλίση προς τα αριστερά.

Σε ό,τι αφορά στον ίδιο τον Ν. Κωνσταντόπουλο, με χτεσινές του δηλώσεις τόνισε πως ο ΣΥΝ χρειάζεται ένα συνέδριο ανοιχτό και ανανέωσης, συμπλήρωσε πως με τη στάση του έδωσε ένα σαφές πολιτικό περιεχόμενο, θέλοντας να γνωρίζουν τα μέλη του ΣΥΝ το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί το Συνέδριο. Δεσμεύτηκε πως με την παρουσία του μέχρι τότε θα συμβάλει ώστε να υπάρξουν ανανεωτικές, δημοκρατικές και ενωτικές διαδικασίες, ενώ σχετικά με τα σενάρια για την προεδρία της Δημοκρατίας δήλωσε «ό,τι είχα να πω το είπα. Δε θέλω να επανέρχομαι κάθε τόσο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για σενάρια».

Ο Φ. Κουβέλης, που φημολογείται ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του στον «Πλάνετ» απέρριψε τα σενάρια περί συμφωνίας με τη ΝΔ για την προεδρία της Δημοκρατίας, λέγοντας πως το μέγεθος του ΣΥΝ είναι τέτοιο που προσβάλει τη λογική αυτό το σενάριο, συμπλήρωσε όμως ότι δεκαετίες μετά τον εμφύλιο «η Αριστερά δικαιούται να έχει την έκφρασή της και στο κορυφαίο επίπεδο της λειτουργίας του πολιτεύματος»! Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι ο ΣΥΝ πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και να ενδυναμώσει τους δεσμούς του μαζί τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ