Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι αιτίες της αποχής

Κάποια Βρετανίδα ...ειδικός, για τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, μιλώντας τις προάλλες σε εκπομπή του «Μπι Μπι Σι», απέδιδε τη μεγάλη αποχή των λαών των χωρών αυτών στις πρόσφατες ευρωεκλογές στην πολύ μικρή κοινοβουλευτική τους εμπειρία, αφού εδώ και δεκατέσσερα, πάνω κάτω, χρόνια ζουν σε κοινοβουλευτικό καθεστώς. Τα ίδια - με τον τρόπο της - έλεγε και η προχτεσινή «Αυριανή»: «Είδατε σε κανένα πρώην σοσιαλιστικό κράτος να πηγαίνει ο κόσμος να ψηφίσει; Οχι βέβαια!», σημειώνει το σχόλιο της εφημερίδας.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική. Και, ίσως, η πλέον αδιαμφισβήτητη απόδειξη αποτελεί το γεγονός των όσων συκοφαντικών έλεγαν και έγραφαν τότε οι κάθε λογής εγχώριοι και αλλοδαποί ...ειδικοί, για τις εκλογικές διαδικασίες στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τη μεγάλη συμμετοχή των λαών τους σ' αυτές, κλπ. κλπ.

Βέβαια, έχει κάποιο ...δίκιο στα όσα σημειώνει η Βρετανίδα «ειδικός». Πράγματι, η εμπειρία του αστικού κοινοβουλευτισμού των λαών αυτών δεν ξεπερνά τα δεκατέσσερα χρόνια και, σίγουρα, τους έχει πέσει απότομη και βαριά η υποκρισία και η διγλωσσία, που τον χαρακτηρίζει, όπως και η ανατροπή και το ξερίζωμα των σοσιαλιστικών κατακτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ