Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτιμήσεις στην ομάδα Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς για τις ευρωεκλογές

Σε συνάντηση των ευρωβουλευτών της ομάδας Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βόρειων Χωρών έγιναν, χτες, οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Από πολλούς ομιλητές εκτιμήθηκε ότι το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της αποχής αντανακλά αμφισβήτηση και αντίθεση στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ενισχύθηκαν τα κόμματα που αντιτάχθηκαν στην ΕΕ.

Σχετικά με τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημείωσε την προσπάθεια για την υποβάθμισή τους, αλλά και το χαρακτήρα μιας γενικευμένης ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης όπου το ΚΚΕ αποκάλυψε τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ και σημείωσε ότι ένα από τα βασικά κριτήρια για την ενίσχυση του Κόμματος ήταν οι θέσεις του, αλλά και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στις κινητοποιήσεις κατά των ιμπεριαλιστικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Τονίστηκε ακόμη ότι απαιτείται συντονισμός της δράσης για την αντιμετώπιση των νέων πολεμικών σχεδίων που εξυφαίνονται στο ΝΑΤΟ, ενόψει της Συνόδου της Κωνσταντινούπολης, αλλά και της προσπάθειας να αντικατασταθεί η σημερινή κατοχική δύναμη στο Ιράκ, από μια άλλη, πολυεθνική με συμμετοχή και δυνάμεων από χώρες - μέλη της ΕΕ.

Την ανάγκη ανάπτυξης των εργατικών κινητοποιήσεων στα κράτη - μέλη και το συντονισμό τους σε διεθνές επίπεδο επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, υπογραμμίζοντας τις αποφάσεις (πρόσφατες και παλαιότερες) της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ζητήματα όπως η κοινωνική ασφάλιση, η μερική απασχόληση, η ιδιωτικοποίηση της υγείας κ.ά.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ευχαρίστησε τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που συμμετείχαν στην προεκλογική μάχη του ΚΚΕ.

Ο Στρατής Κόρακας, μέλος της προηγούμενης ευρωβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ