Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ο γάμος της Μαριώς» και οι πλαστογράφοι της Ιστορίας

Αυτές τις μέρες διαβάσαμε στις εφημερίδες ότι ο Πρόεδρος Μπους μαζί με πρωθυπουργούς ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γερμανίας, γιόρτασαν στις 7-6-2004 την 60ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία και ότι η απόβαση αυτή στις ακτές της Βόρειας Γαλλίας, όπως αναφέρανε, έκρινε την έκβαση του πολέμου υπέρ των συμμάχων.

Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η απόβαση αυτή ήταν μία νίκη εναντίον του κομμουνισμού. Τι πρέπει να υποθέσει κανείς; Οτι ο κ. Μπους δεν ήξερε ότι ο εχθρός των συμμάχων ήταν η Γερμανία και όχι η Ρωσία, ή το αντικομμουνιστικό μένος του τον τυφλώνει τόσο, ώστε να λέει αυτές τις ασυναρτησίες;

Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ Γκ. Ζιουγκάνοφ δήλωσε σχετικά με τη σύναξη αυτή:

«Στις ομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών και στα σχόλια του Τύπου, δεν αντανακλάται ο πραγματικός ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης στη νίκη κατά του φασισμού και ότι η απόβαση των συμμάχων είχε δευτερεύοντα χαρακτήρα, σε σχέση με τις μεγάλες μάχες που δόθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό κατά των ορδών των κατακτητών στα εδάφη της ΕΣΣΔ και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης».

Οσοι είχαμε ζήσει στα μαύρα χρόνια της Κατοχής, παρακολουθούσαμε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Μόσχας και του Λονδίνου, μεταξύ των άλλων, τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Στάλιν και της σοβιετικής ηγεσίας να πείσουν τους συμμάχους τους να προχωρήσουν στην απόβαση στις βόρειες ακτές της Γαλλίας και στη δημιουργία του 2ου Μετώπου. Ο Κόκκινος Στρατός αντιμετώπιζε, όχι μόνο τις πάνοπλες γερμανικές Μεραρχίες, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις από όλες σχεδόν τις κατεχόμενες από τους Γερμανούς χώρες της Ευρώπης (όχι από την Ελλάδα).

Στις 1.418 μέρες που διήρκεσαν οι μάχες στο Ανατολικό Μέτωπο, σε μέτωπο πλάτους πάνω από 3.000 χιλιομέτρων, οι νεκροί του Κόκκινου Στρατού και των αμάχων Σοβιετικών πολιτών ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 14.000 κάθε μέρα, ή σε 587 κάθε ώρα ή σε 9 έως 10 νεκρούς κάθε λεπτό. Η Γερμανία διέθεσε στο Ανατολικό Μέτωπο το 80% των ενόπλων δυνάμεών της.

Τα αντάρτικα κινήματα της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας προκαλούσαν σοβαρές απώλειες στους Γερμανούς κατακτητές και προσπαθούσαν να ανακουφίσουν τη Σοβιετική Ενωση, που με τον Κόκκινο Στρατό της και με τον ηρωικό λαό της σήκωνε μόνη της όλο το βάρος του πολέμου. Οι Αγγλοαμερικάνοι δεν το κρύβανε ότι η καθυστέρηση της δημιουργίας του 2ου Μετώπου οφειλόταν στο ότι θέλανε να εξαντληθούν μαζί με τους Γερμανούς και οι Σοβιετικοί, οπότε θα μπορούσαν άνετα να πραγματοποιήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια. Ομως, όταν είδανε ότι οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού με απαράμιλλο ηρωισμό πέταξαν έξω από τη γη τους τους φασίστες εισβολείς και βάλανε πλώρη για το Βερολίνο και ότι οι Σοβιετικοί θα κέρδιζαν τον πόλεμο και χωρίς το 2ο Μέτωπο, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την απόβαση στη Νορμανδία τον Ιούνη του 1944.

Ο Ραδιοσταθμός του Λονδίνου, που κρυφά ακούγαμε στην Ελλάδα επί πολλούς μήνες, μιλούσε καθημερινά για το «Γάμο της Μαριώς» και αφήνανε να εννοηθεί ότι «Γάμο της Μαριώς» εννοούσανε την απόβαση που επρόκειτο να γίνει.

Ο λαός μας, που όλες του τις συμφορές τις αντιμετώπιζε με χιούμορ, ειρωνευόμενος την απόβαση, που όλο εξαγγέλλεται αλλά δε γίνεται, άρχισε να τραγουδάει στο σκοπό της «Σαμιώτισσας» ένα τραγούδι που μεταξύ των άλλων έλεγε:

«Χρόνια παντρεύαν τη Μαριώ/ οι Αγγλοαμερικάνοι/

Μα τώρα ο Κόκκινος Στρατός/ Στο Βερολίνο φτάνει»


Φοίβος ΤΣΕΚΕΡΗΣ
Αντιστασιακός, γγ της ΠΕΑΕΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ