Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Βοηθός σερίφη» στη «νέα τάξη»
  • Πυκνώνουν οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων της ΕΕ
  • Επαίσχυντη στήριξη της κατοχικής κυβέρνησης του Ιράκ από τους «25»

Ο Ρομάνο Πρόντι με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συμφωνήσουν στο κείμενο των συμπερασμάτων. Αλλωστε, οι λαοί πληρώνουν...

Eurokinissi

Ο Ρομάνο Πρόντι με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συμφωνήσουν στο κείμενο των συμπερασμάτων. Αλλωστε, οι λαοί πληρώνουν...
(Του απεσταλμένου μας).--

Ρόλο «βοηθού σερίφη» διεκδικεί η ΕΕ, παίρνοντας θέση στο πλευρό των ΗΠΑ στο πλαίσιο της καταδυνάστευσης των λαών από τη νέα τάξη.

Χαρακτηριστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, όπως προκύπτουν σαφώς από το κείμενο συμπερασμάτων, είναι η επαίσχυντη προθυμία για συνεργασία με την κατοχική κυβέρνηση του Ιράκ, για αντικατάσταση του ΝΑΤΟ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αλλά και την επέκταση της δράσης μέχρι την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία. Ειδικότερα:

- Για το Ιράκ «η ΕΕ ως σύνολο θα πρέπει να εργαστεί ως εταίρος της προσωρινής κυβέρνησης», για ένα «σταθερό και δημοκρατικό Ιράκ». Μάλιστα, θα καλέσει τον κουίσλιγκ και πρώην πράκτορα της CIA «πρωθυπουργό» του Ιράκ να μιλήσει «ενώπιον του Συμβουλίου».

Παράλληλα καταδικάζει την αντίσταση του ιρακινού λαού, κάνοντας λόγο για «κύμα τρομοκρατικής βίας». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ακόμα την ετοιμότητά ου να συμμετάσχει στην «ανασυγκρότηση» του Ιράκ και την «ενίσχυση της εκπροσώπησης της ΕΕ στο Ιράκ».

- Οσον αφορά στο Παλαιστινιακό, εξαγνίζει το Ισραήλ για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, καλώντας μάλιστα την Παλαιστινιακή Αρχή «να αναλάβει δράση εναντίον όσων ενέχονται σε τρομοκρατικές ενέργειες». Απέναντι στο Ισραήλ περιορίζεται σε απλή υπόδειξη «να σταματήσει τις κατεδαφίσεις κτιρίων»!

Τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο της «στρατηγικής σχέσης» με τη Μέση Ανατολή, η οποία δε διαφέρει από το αντίστοιχο σχέδιο των ΗΠΑ για «εκδημοκρατισμό» της ευρύτερης περιοχής.

- Πολλαπλασιάζονται οι στρατιωτικές αποστολές εκτός ΕΕ, στο πλαίσιο του «προληπτικού δόγματος». Στα συμπεράσματα αναφέρονται σαφώς η βούληση των ηγετών της ΕΕ να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη «σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποφασίσει να δώσει τέλος στην SFOR κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη». Τονίζεται μάλιστα ότι αυτό είναι «ένα πρακτικό παράδειγμα της στρατηγικής σχέσης με το ΝΑΤΟ στη διαχείριση κρίσεων».

Οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις «αποστολές» και στην ΠΓΔΜ, ενώ «επικροτούν την πρόοδο» για την τοποθέτηση της πρώτης αποστολής της ΕΕ «για το κράτος δικαίου» που θα ξεκινήσει εντός ολίγου στη Γεωργία!

Δεν παραλείπουν οι ηγέτες της ΕΕ να παρέμβουν και ενόψει των εκλογών στη Σερβία, παροτρύνοντας το σερβικό λαό να ψηφίσει κατά τρόπον που «να εξασφαλίζει ότι η Σερβία θα προχωρήσει αποφασιστικά από την απομόνωση του παρελθόντος προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Αναφορικά με τη συγκρότηση και λειτουργία της δική τους πολεμικής μηχανής (Ευρωστρατός), οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν να προχωρήσει η συγκρότηση «πολιτικο-στρατιωτικής μονάδας» στα πλαίσια του στρατιωτικού επιτελείου της ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς και να είναι διαθέσιμο το Κέντρο Επιχειρήσεων Ταχείας Επέμβασης το αργότερο την 1 Γενάρη του 2006.

«Πράσινο φως» για Τουρκία

Εγκωμιαστικές αναφορές για τη «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειώσει η Τουρκία περιλαμβάνει το κείμενο των συμπερασμάτων των «25», δημιουργώντας την εντύπωση ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ.

Επαναλαμβάνεται επίσης η δέσμευση πως αν το Δεκέμβρη του 2004 αποφασιστεί ότι η Τουρκία «πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης» τότε θα ξεκινήσει δίχως καθυστέρηση διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.

Παράλληλα, από τη μια βγάζει το Κυπριακό «από τη μέση» χαιρετίζοντας τη «θετική συμβολή της τουρκικής κυβέρνησης» στην προσπάθεια επιβολής του «σχεδίου Ανάν» και από την άλλη την «προσκαλεί» να προχωρήσει στην Τελωνειακή Ενωση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουντώνουν ανταγωνιστικά σχέδια με φόντο την κόντρα Δύσης - Ρωσίας - Κίνας (2022-09-03 00:00:00.0)
Αναζωπύρωση ανταγωνισμών με πυρήνα την ευρωατλαντική ενσωμάτωση (2022-01-22 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο οι μεγάλες αντιθέσεις για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» (2021-10-09 00:00:00.0)
Προσχήματα περί «σταθερότητας και ειρήνης» (2018-05-18 00:00:00.0)
Αναβαθμίζονται οι επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης για διείσδυση στην περιοχή (2018-02-03 00:00:00.0)
Συμφωνίες για μεγάλες τουρκικές επενδύσεις (2018-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ