Τρίτη 3 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αμερικανική «βοήθεια»

Δεκαεαννιά εκατομμύρια δολάρια ξόδεψαν οι ΗΠΑ, προκειμένου να κατασκευάσουν ένα ολοκαίνουριο στρατόπεδο στην πόλη Ατιράου του Καζακστάν, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν πρόσφατα. Η πολυδάπανη και υπερσύγχρονη εγκατάσταση αποτελεί τμήμα της συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για τον «εκσυγχρονισμό» των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Δημοκρατίας αυτής της Κεντρικής Ασίας.

Λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι η πόλη Ατιράου αποτελεί την «πετρελαϊκή πρωτεύουσα» του Καζακστάν και η νέα εγκατάσταση έχει ως στόχο να προστατεύσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα πετρέλαια της χώρας στην Κασπία Θάλασσα. Η «βοήθεια» περιλαμβάνει επίσης την εκπαίδευση στρατιωτών, όπως και υπερσύγχρονα ραντάρ και άλλα «κατασκοπευτικά» συστήματα.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Κεντρική Ασία (και όχι μόνο για τα πετρέλαια του Καζακστάν) είναι δεδομένο, αλλά τον τελευταίο καιρό η εκστρατεία διείσδυσης στην περιοχή έχει εντατικοποιηθεί, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες επισκέψεις ανώτατων αξιωματούχων του αμερικανικού στρατού στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ