Τρίτη 3 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η «Φλόγα» της ακρίβειας

Ολυμπιακές διαστάσεις έχει πάρει η ακρίβεια για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Οι ανατιμήσεις που δεν έχουν τέλος διαδέχονται η μια την άλλη με ρυθμούς αδιάλειπτους και ανεξέλεγκτους. Κι αν η κυβέρνηση και όλοι όσοι πρόθυμα ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί της με τον ίδιο σκοπό, επιχειρούν να στήσουν το σκηνικό του αποπροσανατολισμού με φιέστες γύρω από τους Ολυμπιακούς Aγώνες και κορόνες περί ...εθνικής υπερηφάνειας και κοινού συμφέροντος, τα αδιέξοδα για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού δίνουν καθημερινά «δυναμικό» «παρών». Αυτά, που τα γεννά και τα οξύνει η ασκούμενη πολιτική, δεν κρύβονται πίσω από τις εικόνες των εγκαινίων των Ολυμπιακών έργων.

Την πρώτη και κύρια ευθύνη, για τις συνέπειες της ακρίβειας στο καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς και γενικότερα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, την έχει η κυβέρνηση. Με τους όρκους πίστης στην «ελεύθερη αγορά» η κυβέρνηση δίνει το σύνθημα για τις ανατιμήσεις και ...«μαθήματα» στους κάθε λογής κερδοσκόπους που - με τη σειρά τους αξιοποιούν στο έπακρο το λαμπρό πεδίο που ανοίγεται μπροστά τους με τη συγκυρία των Ολυμπιακών Aγώνων - γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα φυλλάδια με τις «ενδεικτικές τιμές» του Ινστιτούτου Καταναλωτών και του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα. Οι μέχρι τώρα αυξήσεις στις τιμές εκατοντάδων φαρμάκων και οι άλλες που έπονται με την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης μετά το καλοκαίρι. Το «πράσινο» από την κυβέρνηση για νέες ανατιμήσεις στα εισιτήρια των πλοίων. H κυβερνητική απόφαση με την οποία επιβάλλονται πανάκριβα εισιτήρια στον προαστιακό (8 ευρώ η διαδρομή Μοναστηράκι - αεροδρόμιο). Το «Ολυμπιακό» καπέλο των τριών ευρώ στα «Ολυμπιακά ταξί». Τα διόδια των 9,70 ευρώ για τη διέλευση της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Ολα αυτά αποτελούν τμήμα του παζλ της «Ολυμπιακής» ακρίβειας. Χώρια οι καθημερινές μικρότερες ή μεγαλύτερες ανατιμήσεις που επιβάλλονται ασταμάτητα και ανεξέλεγκτα σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Κι αν η «Φλόγα» των Ολυμπιακών Αγώνων σβήσει μετά το Σεπτέμβρη είναι βέβαιο ότι δε θα γίνει το ίδιο με τη «φωτιά» της ακρίβειας που κατακαίει τα λαϊκά εισοδήματα. Ολα τα μηνύματα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι από το φθινόπωρο - όταν «ο γάμος σχολάσει» - θα βρεθούν μπροστά σε νέα βροχή ανατιμήσεων και νέα προβλήματα. Οι διάφοροι εκπρόσωποι επιχειρηματιών, που μιλούν σήμερα για «κοινωνική ευθύνη», «εθνική προσπάθεια» και για προθέσεις προσωρινής συγκράτησης των τιμών (ποιος θα τους ελέγξει;), δεν κρύβουν πως από το φθινόπωρο αυτά τελειώνουν και έρχονται οι «επίσημες» ανατιμήσεις. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθήθηκε στη διάρκεια της «Ολυμπιακής προετοιμασίας» και στις «τρύπες» που θα έχουν αφήσει στον κρατικό προϋπολογισμό οι προκλητικές υπερβάσεις στις δαπάνες ορισμένων Ολυμπιακών έργων. «Τρύπες» που θα κληθεί και πάλι να «κλείσει» ο λαός με νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στο εισόδημά του.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ