Τρίτη 3 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ
Δεν ανακλήθηκε η απόφαση για τους «ανεπιθύμητους» του ΕΚΑΒ

Αμήχανη δείχνει η κυβέρνηση

Καμιά εξέλιξη για την ανάκληση της απόφασης της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ) να χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητους» στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις 17 εργαζόμενους του ΕΚΑΒ δεν υπήρξε μέχρι και χτες παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εσωτερικών την περασμένη βδομάδα. Μάλιστα, χτες, το θέμα της ανάκλησης έθεσε στον υπουργό Υγείας, Νικ. Κακλαμάνη, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ο Νικ. Κακλαμάνης ανέφερε στην αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ ότι πληροφορήθηκε το θέμα από δημοσιεύματα του Τύπου και ότι θα το θέσει, όπως έλεγαν συνδικαλιστές που πήραν μέρος στη συνάντηση, στη διακυβερνητική την ερχόμενη Πέμπτη. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Νικ. Κακλαμάνης, θα θέσει το θέμα στο Συντονιστικό Οργανο του Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ) που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας «με αποκλειστικό σκοπό το συντονισμό της λειτουργίας των εμπλεκομένων υποσυστημάτων του τομέα Υγείας, ιδίως για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και συνθηκών, όπως αυτό προβλέπεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 - Υγεία"».

Στο ΣΟΤΥ θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του «2004», απ' όπου ο Νικ. Κακλαμάνης, όπως δήλωσε στο «Ρ», θα ζητήσει τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση του αποκλεισμού των εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι το θέμα αποκάλυψε ο «Ρ» στις 27.7.2004 δημοσιεύοντας αποσπάσματα από συστημένες επιστολές της ΔΑΟΑ προς εργαζόμενους που τους χαρακτήριζε ανεπιθύμητους στο όνομα της δήθεν ασφάλειας της διοργάνωσης. Οι αποφάσεις της ΔΑΟΑ πάρθηκαν μετά από το αίτημα του ΔΣ του ΕΚΑΒ για ομαδική διαπίστευση των εργαζομένων του Κέντρου και στηρίχτηκαν στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, αλλά και στο μετέπειτα τρομολαγνικό πλέγμα που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μας με πληθώρα νόμων.

Απειλή στα δικαιώματα των ασθενών

Φαίνεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν το όχημα και για την παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών, παραδίδοντας ευαίσθητα και προσωπικά στοιχεία στα χέρια των ιδιωτικών εταιριών, στις οποίες έχει ανατεθεί η φύλαξη των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» του Ηρακλείου, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου θα παραδίνει τις λίστες με τα ονόματα που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού στην πύλη του νοσοκομείου, απ' όπου γίνεται ο έλεγχος. Ο έλεγχος της πύλης έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία με 22 άτομα, με την οποία έγινε τώρα η σύμβαση. «Εξάλλου, όλοι όσοι προσέρχονται στο νοσοκομείο, ασθενείς ή συνοδοί, θα πρέπει να έχουν μαζί τους και να επιδεικνύουν στην πύλη την αστυνομική τους ταυτότητα, το βιβλιάριο ασθενείας τους ή το διαβατήριό τους», δήλωσε ο υποδιοικητής του νοσοκομείου, Γ. Καναβάκης, προσθέτοντας: «Η είσοδος και παραμονή στο νοσοκομείο, εκτός του επισκεπτηρίου, επιτρέπεται μόνο στον ασθενή και εφόσον κρίνεται αναγκαίο σε έναν συνοδό. Αυστηρή θα είναι και η τήρηση του επισκεπτηρίου».

Απ' την πρακτική των εφημεριών των δημόσιων νοσοκομείων προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά, που θα προσέλθουν σε Ολυμπιακό νοσοκομείο με ιδιωτικό μέσο και όχι μέσω του ΕΚΑΒ. Αν ισχύσουν οι περιορισμοί που ακούγονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, τότε οι ασθενείς θα στερηθούν τη φροντίδα των συνοδών τους που αναπληρώνουν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ