Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αμφισημία του πολιτικού λόγου παραπλάνησης

Ηξεις, αφήξεις, ουκ εν τω πολέμω θνήξεις

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ημετάθεση ενός μόνο κόμματος(,) στο χρησμό της Πυθίας ήταν ικανή να μετατρέψει ολόκληρο το νόημά του. Ακολουθώντας το αρχαίο παράδειγμα, οι σημερινοί πολιτικοί επίγονοι στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, έχουν μετατρέψει τον πολιτικό λόγο σε «χρησμό», που χρειάζεται τη διαμεσολάβηση της Σίβυλλας, ή του μάντη Κάλχα για να ερμηνευτεί.

Με τον τρόπο αυτό, στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς για τη χώρα μας, που συμπαρασύρεται στη δίνη της «νέας τάξης» και της παγκοσμιοποιημένης αταξίας του κεφαλαίου, ο πολιτικός λόγος - μπροστά ιδιαίτερα στις εκλογές - αντί να καθοδηγεί, να ερμηνεύει, να δίνει καθαρές λύσεις και απαντήσεις σε κρίσιμα προβλήματα που αφορούν στο παρόν και στο μέλλον, γίνεται όργανο αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης.

Οπου το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο δεν αρκεί για να εξυπηρετήσει τους μικροκομματικούς αυτούς σκοπούς, κατασκευάζονται νεολογισμοί και επιστρατεύονται όροι παραπλανητικοί, ιδιαίτερα στην οικονομία. Τα αναπόδεικτα επιχειρήματα, παραπέμπουν στο «Δήλιον πρόβλημα» και στον τετραγωνισμό του κύκλου.

Στα πλαίσια αυτά, ο ανυποψίαστος πολίτης, βομβαρδισμένος απ' αυτό τον κενό λόγο, καλείται να επιβεβαιώσει τον αποπροσανατολισμό του, απαντώντας σε περίτεχνα διατυπωμένες ερωτήσεις, δημοσκοπικού χαρακτήρα. Δημιουργείται έτσι μια σειρά εξαρτημένων αντανακλαστικών που τόσο καλά περιέγραψε ο Παυλόφ, στα πειράματά του, στην περίπτωση του σκύλου που εξακολουθεί να έχει σιελόρροια και έκκριση πεπτικών υγρών, όπως όταν τρώει, ακόμη και όταν βρίσκεται μπροστά σε ένα άδειο, από τροφή, πιάτο.

Περίπτωση που αφορά και στους σημερινούς «πεινώντες και διψώντες» που όταν μάθουν να μην τρώνε - υπνωτιζόμενοι από λόγια-πομφόλυγες, θα έχουν την κατάληξη του γνωστού ανεκδότου του Νασρεντίν Χότζα.

Στη σύγχρονη κομματική Κασταλία των χρησμών, των δύο μονομάχων, δεν έσβησε μόνον το «λάλον ύδωρ», αλλά και αυτή ακόμη η αμφισημία της Πυθίας που αντικαταστάθηκε από τη μεθοδική παραπλάνηση και στην ίδια, ουσιαστικά, κατεύθυνση.

Εκλογές έρχονται, και «μακάριος ο δούλος, ον ευρίσκει γρηγορούντα», απέναντι στην ωμή και στυγνή πραγματικότητα που πρέπει να ανατρέψει και με την ψήφο του και με τους αγώνες του.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ