Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ
Θυσιάζεται στο βωμό της τηλεθέασης

Και τα ρέστα ζητάει ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ζητώντας να παρέμβει για όλες τις «ροζ» εκπομπές που προβάλλονται αυτό τον καιρό από τηλεοπτικά κανάλια. Ο υπουργός Τύπου ζητά την παρέμβαση του ΕΣΡ, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι με όλα τα μέσα «αγωνίστηκε» για τη «χειραγώγησή» του και για τη μετατροπή του σε διακοσμητικό όργανο, προκειμένου ο ίδιος να έχει όλες τις αρμοδιότητες για το χώρο των ΜΜΕ. Αφού εξανάγκασε δύο προέδρους σε παραίτηση, επιθυμώντας και τις παραιτήσεις και άλλων μελών, χθες και πάλι ο υπουργός Τύπου επανήλθε στις γνωστές του θέσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που «προσπαθούν να μετατρέψουν το ΕΣΡ από ανεξάρτητη διοικητική αρχή σε κομματικό όργανο και έτσι να το χειραγωγήσουν»..! Τις δικές του προθέσεις και μεθόδους, που έχουν αποδειχθεί στην πράξη, ο Δ. Ρέππας τις «μεταθέτει» προκλητικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αφού άφησε το ΕΣΡ ανοχύρωτο και έπληξε ο ίδιος το κύρος του, τώρα ζητά το ΕΣΡ να παρέμβει στις εκπομπές της «κλειδαρότρυπας», που προβάλλονται από κανάλια. Δε χάνει επίσης για άλλη μια φορά την ευκαιρία να μιλήσει με αιχμές κατά του ΕΣΡ, λέγοντας ότι «δεν είναι και τόσο μεγάλος φόρτος εργασίας για τα μέλη του», για να συνεδριάσει το ΕΣΡ και να παρέμβει. Αφού το αποδυνάμωσε και ακύρωσε παράνομα τις αποφάσεις του ΕΣΡ, τώρα ζητά απ' αυτό να εξετάσει τα όσα διαδραματίστηκαν μπροστά στις κάμερες και σε μικρόφωνα. Γιατί μέσα από εκπομπές δε διαπομπεύτηκαν μόνο καλλιτέχνες και άνθρωποι του μόντελινγκ, αλλά και πολιτικοί. Και αυτό είναι το χειρότερο, όταν η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται μέσα από «κλειδαρότρυπες» και «κρεβατοκάμαρες». Την τακτική αυτή ακολουθεί ο Θέμος Αναστασιάδης μέσα από τα μικρόφωνα του «Φλας» και από την εκπομπή του «Ολα» στο ALFHA, πριν κοπεί.

Στο βωμό της τηλεθέασης «θυσιάζεται» ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο ιδιωτικός βίος. Οι εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και του Θέμου Αναστασιάδη έχουν υπερβεί πλέον τα όρια, καταπατώντας κώδικες δεοντολογίας, ηθικής και αξιοπρέπειας. Οι πασαρέλες ροζ «επιδείξεων» και σεξουαλικών επιδόσεων δημιουργούν πλέον μείζον πρόβλημα για τα σκουπίδια που «παράγει» η ραδιοτηλεοπτική εικόνα. Η ζούγκλα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δε γνωρίζει πλέον κανένα φραγμό, κανένα όριο. Γιατί όρια υπάρχουν. Κανόνες υπάρχουν. Νόμοι υπάρχουν. Μόνο που μπροστά στο ανέβασμα του δείκτη της τηλεθέασης, όλα καταπατούνται. Και το ΕΣΡ, που μπορούσε τουλάχιστον ν' ασκήσει τις ελεγκτικές αρμοδιότητές του, βρίσκεται αποδυναμωμένο με ευθύνη του ίδιου του αρμόδιου υπουργού.

Αήθης τηλεοπτικός κανιβαλισμός

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσή του, αναφέρεται στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τον Θέμο Αναστασιάδη. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει κατά τρόπο κατηγορηματικό την εκπομπή «Ζούγκλα» του τηλεοπτικού σταθμού ALFHA, μιλώντας για από κάθε άποψη απαράδεκτο και αήθη τηλεοπτικό κανιβαλισμό, στον οποίο οδήγησε την τηλεόραση και όχι μόνο αυτήν η καταναλωτική - όπως αναφέρει - διαφθορά και η χωρίς κανόνες και όρια σεβασμού, οποιασδήποτε αξίας, συναφής δραστηριότητα. Η δημοσιογραφία τονίζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ χρειάζεται πρωτίστως ήθος, για να είναι αποτελεσματική και αδιάβλητη. Η ιδιωτική ζωή του κάθε πολίτη είναι προσωπική του υπόθεση. Είναι σεβαστή και δεν επιτρέπεται να γίνεται δημόσιο θέαμα. Η ΕΣΗΕΑ έχει θεσπίσει κανόνες δεοντολογίας και υπάρχουν τ' αρμόδια όργανα για την εφαρμογή τους.

Συναντήσεις του ΕΣΡ με αρχηγούς των κομμάτων

Στο πλαίσιο των επαφών του με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο με τις παρεμβάσεις του υπουργού Τύπου, το ΕΣΡ συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο. Μετά τη συνάντηση με μέλη του ΕΣΡ, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η ανεξαρτησία, ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι τεράστιας σημασίας. Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτόν το θεσμό της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, που εγγυάται την αντικειμενικότητα και την ίδια τη δημοκρατία, η κυβέρνηση επιχειρεί συστηματικά με βάναυσο τρόπο να χειραγωγήσει και να θέσει το ΕΣΡ υπό τον ασφυκτικό της έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ