Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
ΟΧΙ σε ρυθμίσεις που περιορίζουν την ελεύθερη διάδοση των ιδεών

Εκθεση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Με το θέμα των οικονομικών των κομμάτων και των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων, ασχολήθηκε και χθες η Διαρκής Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η συζήτηση έγινε πάνω σε προτάσεις, με τις οποίες συμφωνούν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην επιτροπή βουλευτής Α. Κανταρτζής κατέθεσε έκθεση, στην οποία αναπτύσσονται οι προτάσεις του Κόμματος για το θέμα της ανακίνησης εκ νέου του θέματος των οικονομικών των κομμάτων.

Οπως αναφέρει στην έκθεσή του ο Α. Κανταρτζής, «το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε σκέψεις που βάζουν σε κίνδυνο την ελεύθερη λειτουργία των κομμάτων και οδηγούν σε περιορισμό των δικαιωμάτων για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη διάδοση των ιδεών και, τελικά, πλήττουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

Στις προτάσεις της πλειοψηφίας της Επιτροπής Θεσμών προτείνεται να παραμείνει η δέσμευση ότι τα κόμματα θα χρησιμοποιούν για διαφήμιση μόνο τους διατιθέμενους δημοτικούς χώρους και τους χώρους εμπορικής διαφήμισης, καθώς και το χώρο διαφημιστικών μηνυμάτων και εκφράζει την ευχή να προβλεφτεί και δωρεάν διαφημιστικός χρόνος στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Προτείνονται μία σειρά ρυθμίσεις για τους υποψήφιους βουλευτές, όπως απαγόρευση διαφήμισής τους, περιορισμός εκλογικών κέντρων, ενώ προτείνεται να αναπροσαρμοστούν τα όρια ανώτατων εκλογικών δαπανών.

Η επιτροπή προτείνει τη θεσμοθέτηση οργάνων ελέγχου, στις οποίες κυριαρχούν εισαγγελείς και δικαστές και η οποία θα είναι αρμόδια για την επιβολή κυρώσεων.

Η έκθεση του Αχ. Κανταρτζή

Η έκθεση που υπέβαλε στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής είναι η παρακάτω:

«Τρία περίπου χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 2429/96, που ρυθμίζει τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών, το θέμα ξανατίθεται, με στόχο την τροποποίηση του νόμου, στο όνομα της διαφάνειας και για να χτυπηθούν τα διαπλεκόμενα.

Επιβεβαιώνεται έτσι πόσο δίκαιο είχε το ΚΚΕ, όταν, κατά την ψήφιση του νόμου, χαρακτήριζε ως υποκρισία τους ισχυρισμούς ότι δήθεν θα έμπαινε ένας φραγμός στην οικονομική εξάρτηση των κομμάτων από τα μεγάλα συμφέροντα.

Η εξάρτηση αυτή συνδέεται με την πολιτική που ακολουθεί το κάθε κόμμα, από το εάν δηλαδή με την πολιτική του προωθούνται και στηρίζονται τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, του μεγάλου κεφαλαίου που βρίσκονται σε ριζική αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού. Τα διαπλεκόμενα είναι σύμφυτο φαινόμενο του σημερινού κοινωνικού - οικονομικού συστήματος, του καπιταλισμού.

Ο νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων δεν έφερε και ούτε μπορούσε να φέρει αποτελέσματα. Υπάρχουν πάντα πολλά παράθυρα αδιαφανούς χρηματοδότησης. Αλλωστε η στήριξη των κομμάτων που είναι αρεστά στην ολιγαργία μπορεί να γίνεται, όχι μόνο μέσα από την άμεση χρηματοδότησή τους, αλλά και με άλλους τρόπους (προβολή από τα ΜΜΕ κλπ.).

Οι προτάσεις, οι οποίες προωθούνται στο όνομα της αντιμετώπισης υπαρκτών προβλημάτων, όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν λύση στο ζήτημα, αλλά και ορισμένες από αυτές δημιουργούν συνθήκες για μία απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων, μέσω της ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου. Επιπλέον, το θεσμικό πλαίσιο που προτείνεται για την προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων, αλλά και των υποψηφίων βουλευτών θέτει σοβαρούς περιορισμούς στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη διάδοση των απόψεων των κομμάτων, με την καθιέρωση κλίματος αστυνομοκρατίας και δικαστικών - εισαγγελικών παρεμβάσεων.

Αντικειμενικά, δημιουργούν ένα θεσμικό πλαίσιο, που, σε συνθήκες όξυνσης της πολιτικής πάλης, μπορεί να οδηγήσει σε διώξεις εναντίον εκείνων των κομμάτων που αντιστέκονται σε κυρίαρχες επιλογές.

Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε τέτοιες σκέψεις, που βάζουν σε κίνδυνο την ελεύθερη λειτουργία των κομμάτων, που οδηγούν σε περιορισμό των δικαιωμάτων, για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη διάδοση των ιδεών, που τελικά πλήττουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαράδεκτο κείμενο (2006-01-17 00:00:00.0)
Στους εισαγγελείς ο έλεγχος των προεκλογικών δαπανών! (2000-11-24 00:00:00.0)
Παραμένει αντιδημοκρατικός (2000-02-16 00:00:00.0)
Οι θέσεις του ΚΚΕ (2000-02-13 00:00:00.0)
"Παράθυρο" στη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ (1998-05-13 00:00:00.0)
Προσπάθεια φίμωσης με την κάλυψη των δημάρχων (1996-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ