Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ελληνοτουρκικά αιτήματα στην ΕΕ

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο Ελσίνκι, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την πρόθεση να συμφωνήσει στην υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Κοινότητα. Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες στη χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή η οποία συγκλήθηκε, ακριβώς για να «νομιμοποιήσει» τους χειρισμούς.

Επισήμως, βέβαια, κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοιχτή και πως η «μάχη» θα δοθεί μέχρι την τελευταία στιγμή, κατά τη συνάντηση των ηγετών της Ενωσης. Το «πεδίο της μάχης», που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί κύκλοι περιγράφεται από τους τρεις όρους που επιμένει να ζητά η Αθήνα, προκειμένου να συμφωνήσει με την τουρκική υποψηφιότητα. Συνοπτικά, τα ελληνικά αιτήματα είναι να υπάρξουν αναφορές στα Συμπεράσματα της Συνόδου, πρώτον, στην «απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου», δεύτερον, στην εναρμόνιση των υποψηφίων χωρών (άρα και της Τουρκίας) με όσα προβλέπουν τα κοινοτικά κείμενα (Ατζέντα 2000) για την ειρηνική επίλυση συνοριακών διαφορών και τρίτον, στο «χάρτη» διαδρομής μέσα από τον οποίο θα γίνεται ο έλεγχος της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής σε δηλώσεις του είπε ότι θα υπάρξουν θετικά βήματα στο Ελσίνκι μόνο αν υπάρξουν καθαρές θέσεις από όλες τις πλευρές.

Από την πλευρά της Τουρκίας, πρέπει να σημειωθεί η προχτεσινή δήλωση του Ι. Τζεμ σε εφημερίδα της χώρας του, σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα δεσμεύεται να προσαρμοστεί σε όσα προβλέπει η Ατζέντα 2000 για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Η δήλωση του Ι. Τζεμ, αναγορεύεται από την ελληνική κυβέρνηση ως η αναμενόμενη κίνηση «καλής θέλησης» από την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσει η Αθήνα με την τουρκική υποψηφιότητα. Ωστόσο χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι μια άρνηση, να χορηγηθεί στην Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μια πιθανή αντιπαράθεση με την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι ο Ι.Τζεμ, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, θεωρεί ότι το θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας δεν είναι αντικείμενο ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, αλλά κοινοτικό ζήτημα. έτσι, λοιπόν, οι προειδοποιήσεις του Τούρκου υπουργού κατευθύνονται προς την ΕΕ. «Η ΕΕ βρίσκεται, είπε ο Τούρκος υπουργός, μπροστά σε μια ιστορική απόφαση (...) Οφείλει να απελευθερώσει την Τουρκία και την Ελλάδα από τον κίνδυνο μιας πιθανής αντιπαράθεσης». Ο Τούρκος υπουργός προειδοποίησε για τους κινδύνους της «διαίρεσης» του Αιγαίου σε «δύο αντίπαλα μέτωπα» αν η ΕΕ απορρίψει το αίτημα υποψηφιότητας της Τουρκίας. «Δε θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εκτός του ελέγχου μας (...) Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που εξαρτάται μόνον από την καλή θέληση της Τουρκίας και της Ελλάδας (...) Η Ενωση θα πάρει μια στρατηγική απόφαση», υπογράμμισε ο Τζεμ.

Οι δηλώσεις του Ι.Τζεμ «συνάδουν» με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα έχει «εισπράξει» από την Αγκυρα τη δήλωση Τζεμ και η διαπραγμάτευση για την τουρκική υποψηφιότητα γίνεται με την ΕΕ. Αυτή η τακτική της Αθήνας έχει στόχο, όπως λένε διπλωματικές πηγές να εμπλέξει την ΕΕ στα Ελληνοτουρκικά και το κυπριακό πρόβλημα.

Η ΝΔ

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, «ξεκαθάρισε ότι είναι αδιανόητη η αναγόρευση της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας αν δεν εκπληρώσει κάποιες σαφείς προϋποθέσεις, που έθεσε η ίδια η ΕΕ σε προηγούμενες συνόδους κορυφής». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «προϋπόθεση για αν γίνει η Τουρκία υποψήφιο μέλος της ΕΕ, είναι να ξεκαθαρίσει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ