Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις Βρυξέλλες το νέο πρόγραμμα «σύγκλισης» της ελληνικής οικονομίας!

Την ερχόμενη Τετάρτη υποβάλλεται από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την ερχόμενη Τετάρτη, κατά πάσα πιθανότητα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου θα υποβάλει στις Βρυξέλλες το νέο πρόγραμμα «σύγκλισης». Το νέο πρόγραμμα θα αφορά στην περίοδο 1999 - 2002. Το περιεχόμενό του προσδιορίζει την οικονομική πολιτική για το διάστημα αυτό και στηρίζεται, αφ' ενός, στα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και, αφ' ετέρου, στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Υπενθυμίζουμε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας περιέχει τις υποχρεώσεις των κρατών - μελών, αφότου ενταχθούν στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, δηλαδή στη ζώνη του ΕΥΡΩ.

Οπως και στα προηγούμενα προγράμματα, έτσι και σ' αυτό, το αποκλειστικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται στους τέσσερις συγκεκριμένους δείκτες, δηλαδή στον πληθωρισμό, στα επιτόκια, στο έλλειμμα και το χρέος. Αυτά τα τέσσερα μεγέθη θα πρέπει να βρίσκονται στα επίπεδα που ορίζονται από τις Συνθήκες και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με το νέο πρόγραμμα «σύγκλισης», στοιχεία του οποίου δημοσιεύτηκαν στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής, η κυβέρνηση σχεδιάζει μια τριετία, κατά την οποία θα ενταθεί η λιτότητα, θα αυξηθεί η ανεργία, θα εντατικοποιηθεί η επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των εργασιακών κατακτήσεων των εργαζομένων, θα επιταχυνθεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, στην τριετία 1999 - 2002, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς, όπως και οι επενδύσεις (οι οποίες στηρίζονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης).

Η κυβέρνηση, όμως, ομολογεί ότι παρά τις εξελίξεις αυτές η ανεργία θα συνεχίσει να παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα(επισήμως υπολογίζεται τώρα στο 10,5%), ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Στο πρόγραμμα επιχειρείται να αποδοθεί αυτή η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών. Υπολογίζεται, επίσης, ότι ένα μέρος της ανεργίας θα «εξαφανιστεί» από την εφαρμογή των νέων μορφών απασχόλησης, δηλαδή από τη συγκαλυμμένη ανεργία.

Οσον αφορά στον πληθωρισμό, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα παραμείνει σταθερός στο 2,1%. Στο κείμενο αναγνωρίζεται ότι αυτό το ποσοστό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο, σε σχέση με τα άλλα κράτη - μέλη, αλλά σημειώνεται ότι η περαιτέρω μείωσή του θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για αύξηση των κερδών. Η επισήμανση αυτή συνιστά ομολογία ότι ο «σκληρός πυρήνας» του πληθωρισμού είναι τα υπερκέρδη των μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων.

Μια από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση αφορά στα επιτόκια, τα οποία πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα του 4%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αποκλιμάκωση μέσα στο 2000 από το επίπεδο του 11%, όπου βρίσκονται σήμερα. Οι χειρισμοί σ' αυτό το θέμα είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Τράπεζας της Ελλάδος. Αναμένεται, λοιπόν, την ερχόμενη Τετάρτη η ανακοίνωση του διοικητή της Τράπεζας Λ. Παπαδήμου, για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων. Το πρόβλημα που ανακύπτει αφορά στις πληθωριστικές πιέσεις από τη μείωση των επιτοκίων.

Στο νέο πρόγραμμα «σύγκλισης», η κυβέρνηση αναφέρει ευθέως ότι η εισοδηματική πολιτική θα συνεχίσει να κινείται στην ίδια τροχιά της σκληρής λιτότητας, με το επιχείρημα ότι η όποια χαλάρωση θα έθιγε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας (δηλαδή τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων). Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι αυξήσεις θα είναι 2,3% το 2000, 2,4% το 2001 και 2,1% το 2002.

Σαρωτικό θα είναι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, που προωθείται για τα επόμενα τρία χρόνια, με τα έσοδα των οποίων η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα μηδενίσει το έλλειμμα του δημοσίου. Στην κυριολεξία, δεν πρόκειται να γλιτώσει τίποτα από την κυβερνητική πολιτική, αφού όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί θα περάσουν στα χέρια των πολυεθνικών. Μετά τον ΟΤΕ και τα «Ελληνικά Πετρέλαια», θα ιδιωτικοποιηθούν (είτε με απευθείας πώληση, είτε με τη μέθοδο της μετοχοποίησης) η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η «Ολυμπιακή», οι Οργανισμοί Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, η διώρυγα της Κορίνθου, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος...

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ