Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
«Δώρο» στο μεγάλο κεφάλαιο

Θύελλα αντιδράσεων από ταξικά σωματεία, εργατικές ομοσπονδίες, φορείς των επαγγελματοβιοτεχνών και αυτοαπασχολούμενων, ξεσήκωσε η απόφαση της κυβέρνησης να δωρίσει στο μεγάλο κεφάλαιο την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και τη διεύρυνση ακόμα περισσότερο του ήδη εξοντωτικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με σαφή στόχο την πλήρη απελευθέρωσή του! Για τους εργάτες, αυτή η εξέλιξη θα σημάνει πλήρη εξαθλίωση, τη μετατροπή τους σε σκλάβους, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς προσωπική και κοινωνική ζωή, για ένα κομμάτι ψωμί. Με αφανισμό απειλούνται και οι χιλιάδες μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι με το σχέδιο νόμου, που παρουσιάστηκε προχτές, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου εξήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μεγάλων πολυεθνικών για παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου. Η απόφαση προβλέπει λειτουργία των καταστημάτων: Καθημερινά μέχρι τις 9 το βράδυ, χειμώνα - καλοκαίρι. Το Σάββατο μέχρι τις 8 το βράδυ. Για την Κυριακή η κυβέρνηση ρίχνει το «μπαλάκι» στους νομάρχες, που θα αποφασίζουν τη λειτουργία των καταστημάτων, εφόσον το κρίνουν αναγκαίο. Επίσης, το ωράριο λειτουργίας μπορεί να διευρύνεται μόνο προς τα πάνω και πάλι με απόφαση των νομαρχών.

Αμεση είναι η αντίδραση των σωματείων του εμπορίου και των υπηρεσιών, που συγκαλούν πλατιά σύσκεψη, αύριο Κυριακή, 6 Μάρτη, στις 10 το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης και της οργάνωσης της απεργίας τους, στις 17 Μάρτη.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες θα δώσουν τη μάχη για: 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο με πλήρη δικαιώματα. Τρία απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά. Ενιαίο συνεχές ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, όχι πάνω από 48 ώρες. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που διέπουν το ωράριο. Κατάργηση του ωρομισθίου, της μερικής απασχόλησης, πλήρη σταθερή δουλιά για όλους. 1.200 ευρώ βασικό μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία, κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ