Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΕΛΤΑ - ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Διεκδικούν τον κλεμμένο ιδρώτα τους

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο εργοτάξιο
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο εργοτάξιο
«Ως εδώ! Θέλουμε να πληρωθούμε για τη δουλιά μας!». Απλήρωτοι πάνω από ένα μήνα, οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του Αλαφογιάννη στο Κρυονέρι ενέκριναν χτες το πρωί ομόφωνα την πρόταση του Συνδικάτου τους να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει η εργοδοσία εδώ και τρία περίπου δεκαπενθήμερα.

Την περασμένη βδομάδα, δυο συνάδελφοί τους στο εργοτάξιο είδαν το χάρο με τα μάτια τους, όταν έπεσαν με διαφορά λίγων ωρών από ύψος οκτώ μέτρων. Τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας στην οικοδομή δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν και το καθεστώς μαύρης εργασίας που έχουν επιβάλει οι μεγαλοεργολάβοι, αφού τη σαββατιάτικη εργασία την πληρώνονται σαν απλό μεροκάματο και δεν ασφαλίζονται για τις υπερωρίες που δουλεύουν.

Από νωρίς το πρωί, μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας βρέθηκαν στο πλευρό των συναδέλφων τους. Για να βοηθήσουν στην οργάνωση του αγώνα τους, να συζητήσουν μαζί τους για τις άθλιες συνθήκες της δουλιάς και να τους καλέσουν στις 17 του Μάρτη να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Ο Κ. Χατζάρας μετέφερε στους εργαζόμενους την εμπειρία από τα άλλα εργοτάξια του ίδιου εργολάβου, όπου οι εργαζόμενοι με συνεχείς επισχέσεις εργασίας ανάγκασαν την εργοδοσία να πληρώσει. Επισήμανε ακόμη ότι το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας δεν είναι τυχαίο ούτε και μεμονωμένο, μια και τον τελευταίο καιρό μια σειρά από κατασκευαστικές κλείνουν και καταδικάζουν τον κλάδο σε ανεργία, πάρα το γεγονός ότι πήραν «ζεστό» χρήμα από τα μεγάλα έργα της Ολυμπιάδας.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Γ.Νιέρρης τους κάλεσε, μπροστά στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους, να συμμετέχουν καθολικά στην πανελλαδική απεργία στις 17 Μάρτη, στηρίζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Υπογράμμισε ακόμη ότι από αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν και τα πολιτικά τους συμπεράσματα, σημειώνοντας ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξυπηρετούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, άρα το συμφέρον του εργάτη δε γίνεται να βρίσκεται σε αυτά τα κόμματα».

Την επίσχεση εργασίας συνέχισαν χτες για δεύτερη μέρα και οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο του ΥΕΝ, διεκδικώντας την αποπληρωμή του τελευταίου δεκαπενθήμερου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ