Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Απεργούν για μόνιμη και σταθερή εργασία

Μεθαύριο Δευτέρα, 7 Μάρτη, ξεκινά η 48ωρη πανελλαδική απεργία των καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι καθαρίστριες διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο της απεργίας θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11 το πρωί, στην πλ. Κλαυθμώνος.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πριν και της ΝΔ σήμερα έχουν καταδικάσει τις καθαρίστριες να δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, να θεωρούνται «εργολάβοι» καθαριότητας, να υποχρεώνονται να υπογράφουν σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου, να παίρνουν εξευτελιστικούς μισθούς της τάξεως των 300 και 400 ευρώ και να στερούνται όλων των εργασιακών τους δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι.

Συμμέτοχοι όμως σε αυτό το έγκλημα που συντελείται σε βάρος των καθαριστριών είναι οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων που για χρόνια ολόκληρα, αρνούνταν πεισματικά να στηρίξουν τον αγώνα των καθαριστριών για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους. Γι' αυτό και σήμερα οι καθαρίστριες επιβάλλεται να βγάλουν συμπεράσματα για το ξαφνικό ενδιαφέρον που εκδηλώνουν για το πρόβλημά τους αυτές οι συμβιβασμένες ηγεσίες.

Η Μαργαρίτα Ραΐση, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, δήλωσε σχετικά στο «Ρ»: «είμαστε αποφασισμένες να παλέψουμε μέχρι η κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δίκιο μας και να μας μονιμοποιήσει. Απαιτούμε, πρόσθεσε, τη θετική γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας, πως έχουμε εξαρτημένη σχέση εργασίας και την άμεση αλλαγή της σχέσης εργασίας μας. Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες να συμμετέχουν αποφασιστικά στην 48ωρη απεργία».

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των καθαριστριών εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας. «Οι εργαζόμενοι γονείς - σημειώνεται - συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων για το δικαίωμά τους στην εργασία, και τη βελτίωση των συνθηκών καθαριότητας και υγιεινής στα σχολεία. Το σημερινό καθεστώς είναι απαράδεκτο. Γιατί είναι απαράδεκτο εργαζόμενοι που αμείβονται με 200 έως 400 ευρώ να θεωρούνται εργολάβοι επιχειρηματίες, και ταυτόχρονα με τις συμβάσεις που πραγματοποιούνται να μην καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες για την καθαριότητα των σχολείων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ