Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
«Γονάτισε» το Τζάννειο

Οι ολυμπιακές θέσεις - οι «σουίτες» - οδήγησαν στη διασπορά τη νευροχειρουργική κλινική

Οι σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό και σε κρεβάτια σε κρίσιμους τομείς του νοσοκομείου, η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση, το πέρασμα και άλλων υπηρεσιών σε ιδιώτες, είναι μερικά μόνο από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το «Τζάννειο» νοσοκομείο του Πειραιά.

Με βάση τις οργανικές θέσεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του νοσηλευτικού προσωπικού, λείπουν από το νοσοκομείο 150 - 160 άτομα που αποτελούν μεγάλο ποσοστό, αν λάβουμε υπόψη ότι στο νοσοκομείο υπηρετούν σήμερα 520 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Στη νυχτερινή βάρδια και σε ημέρα εφημερίας υπάρχει μόνο ένας νοσοκόμος κίνησης για όλο το νοσοκομείο. Σε χειρουργική κλινική, με δύναμη 28 κρεβατιών, υπάρχει μια νοσηλεύτρια στη νυχτερινή βάρδια.

Στο Ακτινολογικό Τμήμα μόνο 16 τεχνολόγοι καλούνται να πραγματοποιήσουν τις 168.717 εξετάσεις που πραγματοποιούνται ετησίως. Βάσει του οργανισμού λειτουργίας του, το προβλεπόμενο προσωπικό είναι 33 άτομα και αυτή τη στιγμή υπηρετούν 29. Ετσι, αν κάποιοι εργαζόμενοι απουσιάσουν για σοβαρούς λόγους υγείας, παρατηρείται σοβαρή δυσκολία στην κατανομή των ρεπό και των αδειών.

Ελλείψεις υπάρχουν και στο διοικητικό προσωπικό, αφού αναπτύσσονται νέες υπηρεσίες χωρίς την απαιτούμενη στελέχωση. Ο Οργανισμός του νοσοκομείου έγινε το 1987 και από τότε μέχρι σήμερα, αν και αναπτύχθηκαν νέα κρεβάτια και κλινικές, οι περισσότερες από αυτές εξειδικευμένες, δεν έγιναν και οι ανάλογες προσλήψεις.

Την ίδια στιγμή, δεν προβλέπεται η ανάπτυξη της Νευροχειρουργικής κλινικής, η οποία το 1999 είχε δυναμικότητα 24 κρεβατιών και τώρα λειτουργεί μόνο στη διασπορά. Μέχρι τον Απρίλη του 2004 είχε εννέα κρεβάτια στον 6ο όροφο επίσημα και τα υπόλοιπα διάσπαρτα σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Τον Απρίλη ο 6ος όροφος έκλεισε και διαμορφώθηκαν εκεί οι ολυμπιακές σουίτες, με αποτέλεσμα από τότε μέχρι σήμερα τα κρεβάτια της νευροχειρουργικής κλινικής θα φιλοξενούνται διάσπαρτα σε άλλες κλινικές (ΩΡΛ, Οφθαλμολογική ακόμα και Χειρουργικές κλινικές).

Από τον Σεπτέμβρη και μετά μάλιστα, οι ολυμπιακές σουίτες, λειτουργούν σαν «θέσεις» του νοσοκομείου.

Η δέσμευση του διοικητή ήταν πως μέχρι τέλος Οκτώβρη του 2004 θα λειτουργήσει η νευροχειρουργική κλινική, της οποίας ο εξοπλισμός έχει παραγγελθεί και διαμορφώνεται ανάλογος χώρος για 12 μόνο κρεβάτια και έχει εκπαιδευτεί νοσηλεύτρια για προϊσταμένη. Ακόμα, όμως, ο χώρος διαμορφώνεται και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού καθιστά απαγορευτική τη λειτουργία της, ενώ οι ανάγκες της απαιτούν 15-18 κρεβάτια σε κάθε εφημερία.

Επίσης, δε λειτουργούν εφτά από τα 14 σύγχρονα κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπως επίσης και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), με άλλα έξι κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας κάνει συμβάσεις με ιδιωτικά θεραπευτήρια για την αποστολή εκεί περιστατικών, που έχουν ανάγκη για νοσηλεία σε κρεβάτι της ΜΕΘ.

Επίσης, δόθηκαν στον ίδιο ιδιώτη η καθαριότητα και το έργο που εκτελούσαν οι βοηθοί θαλάμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ