Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ - ΔΕΗ
Απεργία χτες για τις απολύσεις

Με μαζική συμμετοχή στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία κλιμάκωσαν χτες τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στους εργολάβους του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των 4 συναδέλφων τους συνδικαλιστών που απολύθηκαν επειδή τόλμησαν, εκπροσωπώντας το σωματείο, να υψώσουν ανάστημα στους δουλεμπόρους και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στο πλευρό των απεργών στάθηκαν και οι μόνιμοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, πραγματοποιώντας μια ώρα στάση εργασίας.

Τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι αναμένεται να καθορίσουν την παραπέρα αγωνιστική κλιμάκωση, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την τριμερή συνάντηση που ορίστηκε να γίνει με την εργοδοσία και την Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι 4 απολυμένοι εργάτες είναι μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Δυτικής Μακεδονίας απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα. Δούλευαν στην εταιρία ΠΥΛΩΝ ΑΕ. Απολύθηκαν επειδή αποκάλυψαν και κατήγγειλαν το καθεστώς γαλέρας που έχουν επιβάλει οι εργολάβοι. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι τους απασχολούν με δίμηνες συμβάσεις, δε δίνουν εξοφλητικές αποδείξεις, τους αναγκάζουν να δουλεύουν υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνονται, τους καθυστερούν τις πληρωμές, δεν τους δίνουν τα απαραίτητα εφόδια εργασίας κλπ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, σήμερα, μόνο στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας απασχολούνται περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι μέσω εργολάβων και με 2μηνες, 5μηνες και 8μηνες συμβάσεις.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να μπει τέρμα στο εργασιακό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή με το σύγχρονο δουλεμπόριο και απαιτούν από τη ΔΕΗ να τους προσλάβει απευθείας αφού στην πλειοψηφία τους απασχολούνται στη ΔΕΗ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εξάλλου υπάρχει πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου που τους δικαιώνει αναγνωρίζοντας ως εργοδότη τους τη ΔΕΗ και όχι τους εργολάβους.

Το καθεστώς «απαρτχάιντ» που ξεκίνησε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται και με τη ΝΔ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΕΗ (ΠΑΜΕ) και ζητά από τη διοίκηση της ΔΕΗ και την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα στην πρόσληψη όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση μέσω εργολάβων. Επίσης απαιτεί την άμεση κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση των εργολαβιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ