Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Ανδρέα Αντωνόπουλου, πρoέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, μέλους του ΔΣ του ΕΚ Πάτρας
Δεν πάει άλλο!

- Αύριο θα πραγματοποιηθεί παμπατραϊκό συλλαλητήριο. Ποια είναι η κατάσταση των εργαζομένων και ανέργων της πόλης;

- Κάθε μέρα που περνάει, τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνονται. Η ανεργία στην πόλη μας έχει σπάσει όλα τα κοντέρ, τα εργοστάσια κλείνουν, πετώντας στους δρόμους εκατοντάδες εργαζόμενους, οι εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει «λάστιχο», τα 2ωρα, 3ωρα, 4ωρα, αλλά και τα 12ωρα χωρίς ασφάλιση δίνουν και παίρνουν, ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ και απειλεί όσες σταθερές θέσεις έχουν απομείνει. Χαριστική βολή δίνουν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που, κατ' εντολή της κυβέρνησης, εφαρμόζουν ο κυβερνητικός νομάρχης και ο «αντιπολιτευόμενος» δήμαρχος με τη συναίνεση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου. Η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση έχουν πια μπει στο σπίτι κάθε εργαζόμενου. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Τα Συνδικάτα που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ παίρνουμε πρωτοβουλία για την αγωνιστική συσπείρωση και δράση των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων. Γιατί δε φτάνει να αγανακτούμε, χρειάζονται αγώνες τώρα, ταξικός προσανατολισμός, καθολική αντίσταση στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΟΝΕ και των βιομηχάνων.

- Με ποιο τρόπο θα εκφραστεί αυτή η αντίσταση;

- Αύριο θα γίνει το συλλαλητήριο, που το διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας, με τη συμμετοχή Σωματείων και Συνδικαλιστών των ΕΒΕ. Στόχος είναι να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στο «μονόδρομο» της ΟΝΕ. Το συλλαλητήριο θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την κοινή δράση των κοινωνικών δυνάμεων που δέχονται την καταιγιστική επίθεση από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Στο συλλαλητήριο θα σμίξει η αγωνιστική διάθεση των εργατών, που βιώνουν την ανεργία και τη φτώχεια, των επαγγελματοβιοτεχνών, που βάζουν λουκέτο εξαιτίας της επέλασης των πολυεθνικών και των νέων, που πετιούνται κατά χιλιάδες έξω από τα σχολεία περιφερόμενοι άνεργοι και αμόρφωτοι. Με το συλλαλητήριο ο λαός της Πάτρας περνά στην αντεπίθεση για να εμποδίσει αυτή την πολιτική, να αποτρέψει τα χειρότερα που έρχονται, σμπαραλιάζοντας και απομονώνοντας τις δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής: την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου και τις Ομοσπονδίες ΕΒΕ.

- Από τις επαφές σας με τους εργαζόμενους της πόλης πώς εκτιμάτε την απήχηση των προτάσεών σας σ' αυτούς;

- Πολλοί συνάδελφοι συμφωνούν με την ανάγκη ρήξης και σύγκρουσης, με την ανάγκη της ενωμένης πάλης και της κλιμάκωσης των αγώνων. Οι προλετάριοι των εργοστασίων και της οικοδομής θα σμίξουν στους δρόμους του αγώνα με τους δημόσιους υπάλληλους, τους επαγγελματίες και τους μικροεμπόρους. Ιδιαίτερα έντονη αναμένεται να είναι η συμμετοχή των νέων εργατών από τις Τεχνικές Σχολές και τα νυχτερινά σχολεία, που έχουν αναπτύξει έντονη και ελπιδοφόρα δράση το τελευταίο διάστημα. Νέες δυνάμεις, καινούρια σωματεία και συνδικαλιστές από τον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ, τους νοσηλευτές έρχονται να προστεθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη Συντονιστική Επιτροπή για την αγωνιστική και ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Ολα αυτά, μας κάνουν να πιστεύουμε πως η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων της πόλης θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής και θα διαδηλώσει μαχητικά την απόφασή της να μην περάσει ο τυφώνας της αντιλαϊκής πολιτικής, να αποκρούσει τα χειρότερα που έρχονται, να βάλει πλώρη για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.


Π. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ