Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να σκεφτόμαστε

Να σκεφτόμαστε. Αυτές τις δύο λέξεις τις επαναλαμβάνω ασταμάτητα. Δεν είναι γιατί δεν ξέρω άλλες. Τις επαναλαμβάνω, γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι το όπλο που θα εξαφανίσει την οργανωμένη παγίδα του δικομματισμού. Και ελπίζω να 'ναι ξεκαθαρισμένο ότι τις λέξεις αυτές δεν τις απευθύνω σε σένα φίλε που διαβάζεις το «Ριζοσπάστη». Τις απευθύνω σ' αυτούς που δε μας διαβάζουν, σ' αυτούς που ψηφίζουν κόμματα χωρίς να ξέρουν γιατί. Αφού δε μας διαβάζουν λοιπόν, τι πρέπει να γίνει; Φαίνεται πιο δύσκολο και από τους Αθλους του Ηρακλή. Πάλι τα ίδια, δηλαδή; Πάλι θ' αφήσουμε να μας οδηγήσει ένας από τους δύο «οδηγούς» που ξέρουν μόνο το δρόμο που τελειώνει στο Σκοταδισμό, την Εκμετάλλευση και την Εξάρτηση; Σίγουρα όχι. Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Εχουμε φίλους απ' όλα τα κόμματα - κι αν δεν έχουμε, να κάνουμε. Να τους παρακαλέσουμε να παρακολουθούν τις δηλώσεις και τις πράξεις των ηγετών του κόμματός τους και να τις αναλύουν με προσοχή. Αποκλείεται να μην ανοίξουν τα μάτια μερικών και όταν γίνει αυτό, θα 'ναι χαρά τους και ίσως και εσωτερική ανάγκη να μιλήσουν στους δικούς τους τους φίλους. Είναι απλοϊκό; Μπορεί. Ομως και μόνο ένας άνθρωπος να καταλάβει, είναι κέρδος γι' αυτόν και για το σύνολο. Εκείνο που δεν είναι απλοϊκό είναι να μην κάνουμε τίποτα. Αλλά είναι εγκληματικό.

Η ιδέα να γράψω τα παραπάνω μου ήρθε κάποια στιγμή καθώς διάβαζα την εφημερίδα. Ηταν λοιπόν μια είδηση που έλεγε ότι από την εφημερίδα «Εξουσία» ο κ. Σκανδαλίδης, απευθυνόμενος στους νέους είπε: «Μην περιμένετε κανένα να σας βοηθήσει. Εσείς οι ίδιοι θα χαράξετε το μέλλον σας».

Κοίτα λεβεντιά, βρε παιδί μου, κοίτα ειλικρίνεια, μακριά από τις υποσχέσεις των πολιτικών τα ΘΑ και τα λόγια τα μεγάλα. Αυτός είναι ο Γραμματέας του Κόμματος. Λέει «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη». Ετσι θα σκεφτεί, ίσως από αυτόματο ένστικτο παρηγοριάς κι ελπίδας που έχει ο άνθρωπος, ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, που πιθανόν να είναι άνεργος, σεισμόπληκτος ή άρρωστος, που περιμένει ν' αδειάσει ράντσο στο νοσοκομείο. Ετσι ψηφίζει, γιατί ψήφιζε και η οικογένειά του αναντάμ μπαμπαντάμ. ΠΑΣΟΚ με άλλα ονόματα και άλλους αρχηγούς. Ε. Βενιζέλο, Θ. Σοφούλη, Ν. Πλαστήρα, Σ. Βενιζέλο και άλλους βραχύβιους αρχηγούς.

Αυτόν τον άνθρωπο που μόνο για τη συμφορά του ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, πρέπει να τον παρακαλέσουμε να σκεφτεί. Κι, ακόμα, να μάθει τη γλώσσα του ΠΑΣΟΚ. Είναι μια καινούρια ξένη γλώσσα, που δεν έχει ακόμα καταγραφεί επίσημα. Ισως καταγραφεί με την είσοδό μας στην ΟΝΕ. Για την ώρα θα πρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε την έννοια της φράσης του Κ. Σ., παραβάλλοντάς την με τις πράξεις ΤΟΥΣ. Το τους με κεφαλαία, για να το χωνέψουμε καλά, ότι δεν υπάρχουν άτομα.

Λοιπόν, όταν οι μαθητές διαμαρτύρονται με τους μόνους τρόπους που έχουν και το ΠΑΣΟΚ καλεί τα ΜΑΤ να τους κακοποιήσει και να τους χώσει στις κλούβες, το υπουργείο Δικαιοσύνης καλεί τους εισαγγελείς να τους καταδικάζουν και το υπουργείο Παιδείας να τρομοκρατεί μαθητές και δασκάλους (με απουσίες και απολύσεις), τότε η δήλωση του Κ. Σ. πράγματι λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, μόνο που η έννοια είναι εντελώς αντίθετη από εκείνο που νομίζει ο μη σκεπτόμενος και σημαίνει: «Οσο χαράζετε το μέλλον σας χωρίς να σκέπτεστε, χωρίς να διαμαρτύρεστε και δεν μπαίνετε εμπόδιο στα σχέδια των αφεντικών μας, που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κατηγορία υποδεέστερων πολιτών, αμόρφωτων και υποταγμένων, είστε ελεύθεροι. Αν όμως προσπαθήστε να αντισταθείτε στις βουλές των αφεντικών, τότε θα σας τσακίσουμε».

Πρώτος πληθυντικός. Κανένας ανεξάρτητος. Καμιά πρωτοβουλία. Εφαρμογή νόμων ή καταπάτησή τους και βία είναι ταυτόσημη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά και ποιος είναι αντιπολίτευση.

Οσοι νόμισαν ότι οι γλάστρες χασίς μέσα στο σπίτι ήταν ιδέα του Γ. Παπανδρέου, κάνανε λάθος. Ολοι ήταν σύμφωνοι. Και τώρα στη θεραπεία της μεθαδόνης πρόσθεσαν και δόσεις ηρωίνης(!!), γι' αυτούς που είναι στο «τελευταίο στάδιο»(!!). Και ποιος δεν είναι στο τελευταίο στάδιο. Ευθανασία, λοιπόν. Μόνο που αντί να έρχεται ο θάνατος σε μια στιγμή, μπορεί να κάνει μερικά χρόνια. Παίρνεις τη δόση σου και παρακολουθείς τη ζωή να φεύγει.

Οταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης καλύπτει τους κουκουλοφόρους και δυσφημεί, το κάνει μ' όλο το ΠΑΣΟΚ από πίσω του. Οταν ένας υπουργός χρησιμοποιεί μέσα στη Βουλή γλώσσα ταγματασφαλίτη και δεν τον πετάνε έξω οι άνθρωποι του δικού του κόμματος, θα πει ότι είναι ίδιοι μ' αυτόν και συμφωνούν μαζί του. Αμ, ο Πρόεδρος της Βουλής, γιατί δεν παραιτείται;

Χιλιάδες άλλα παραδείγματα για να πειστεί ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πως όταν δίνει την ψήφο του σ' ένα απ' τα δυο μεγάλα κόμματα, ψηφίζει εναντίον του εαυτού του. Εναντίον του μέλλοντός του. Αξίζει να θυσιάσεις το μέλλον σου και το μέλλον του λαού σου για μια εφήμερη δωροδοκία, είτε είναι χρήμα, θεσούλα, υπόσχεση ή χρόνια προκατάληψη; Η ζωή δεν τελειώνει μόλις κλείσουν οι κάλπες. Γιατί οι μαθητές το καταλαβαίνουν και παλεύουν ηρωικά για το μέλλον τους; Γιατί έχουν επιχειρήματα, που τρέπουν σε φυγή τους Καραγκιόζηδες. Ας σκεφτούμε. Ας ενωθούμε. Δεν έχω τη συνταγή, αλλά πρέπει να υπάρχει. Πρέπει να λείψει ο Δικομματισμός. Να μην πάρουν καμιά ψήφο εργάτη, καμιά ψήφο σκεπτόμενου. Καμία ψήφο γιατί έτσι ψήφιζε ο παππούς μας. Ελάτε να ξυπνήσουμε όλοι μαζί.


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα είναι η ώρα! ΚΚΕ με το νου και την καρδιά! (2019-07-06 00:00:00.0)
Δύσκολοι καιροί κι ας ξεγελά ή άνοιξη (2006-03-04 00:00:00.0)
Ο προσυνεδριακός διάλογος (2005-01-28 00:00:00.0)
Η μεγάλη ελπίδα (2000-05-09 00:00:00.0)
Σκεφτείτε... (1999-05-30 00:00:00.0)
Το "παραμύθιασμα" (1998-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ