Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχισε η δίκη Κατριβάνου - Γιαννόπουλου

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας, «ομολόγησε» χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, κάτι ανάλογο με αυτό που του καταμαρτυρεί ο υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θεόδωρος Κατριβάνος, ότι, δηλαδή, στα μαύρα χρόνια της Κατοχής υπηρέτησε στα τάγματα ασφαλείας. Είπε, συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κατριβάνου, αν ήταν μόνιμος υπαξιωματικός όταν τέλειωσε ο αλβανικός πόλεμος το 1941: «Η στράτευσή μου έληξε στις 18 -10 - 1940. Λόγω επικείμενου πολέμου, έγινε ανακατάταξη. Τον Ιούνιο του 1941 τοποθετήθηκα στη Διεύθυνση Χωροφυλακής Αρκαδίας, με βάση διαταγή της κατοχικής κυβέρνησης, που έλεγε να παρουσιαστούν οι μόνιμοι στη Χωροφυλακή. Τότε ήμουν στο νοσοκομείο. Το '42 υπέβαλα αίτηση να εισέλθω στο Σώμα Μόνιμων Υπαξιωματικών».

Η δίκη άρχισε χτες το πρωί και θα συνεχιστεί αύριο, με κατηγορούμενο τον Θ. Κατριβάνο για συκοφαντική δυσφήμιση, ύστερα από τρεις μηνύσεις που υπέβαλε εναντίον του ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο τελευταίος ισχυρίστηκε, κατά τη διάρκεια της τετράωρης κατάθεσής του: «Με εμφάνισε στον έξω κόσμο ως πλαστογράφο του στρατολογικού μου μητρώου. Εθιξε την τιμή και την υπόληψή μου, αμφισβητώντας ύστερα από 50 χρόνια την αντιστασιακή μου δράση. Ο Γιαννόπουλος, μεταξύ των υπαξιωματικών του στρατού, ήταν θρύλος».

Στο σημείο, αυτό τον ρώτησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου: «Γιατί πιστεύετε ότι τα είπε αυτά»;

Ε. Γιαννόπουλος: «Είμαι μεταξύ ολίγων επιζώντων. Είμαι 81 ετών. Με τον Κατριβάνο είμαστε συνομήλικοι και της ίδιας κλάσης. Στη γιορτή για την Εθνική Αντίσταση στην Ακρόπολη, στις 12 Οχτώβρη 1998, είπα: Το σημερινό γεγονός επισκιάζει η εκλογή ως νομάρχη ενός νενέκου, που πήγε με τη Δεξιά και θα τρίζουν τα κόκαλα του αείμνηστου πατέρα του. Από τότε, άρχισε να μιλάει εις βάρος μου. Οταν ανοίξει το στόμα του, δεν ξέρει τι λέει και μετά ζητάει συγγνώμη».

Ο Θ. Κατριβάνος τον έκοψε με έντονο ύφος: «Δε ζήτησα καμιά συγγνώμη! Ο κ. Γιαννόπουλος έχει την ευχέρεια να μιλάει. Εχει ασυδοσία».

«Ασυδοσία έχεις εσύ!», του είπε στον ίδιο τόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης, για να πάρει την απάντηση: «Δυστυχώς, είσαι υπουργός και έχεις ασυλία, ενώ εγώ δεν έχω τίποτα».

Ο Ε. Γιαννόπουλος προχώρησε χτες στην κατάθεση και νέας μήνυσης κατά του Θ. Κατριβάνου για συκοφαντική δυσφήμιση, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε την περασμένη Πέμπτη, ενόψει της δίκης του. Ο υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά υποστήριξε γι' άλλη μια φορά στη συνέντευξή του ότι ποτέ ο Ε. Γιαννόπουλος δε συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και ότι, αντίθετα, υπηρέτησε στα διαβόητα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας. Τόνισε δε ότι είναι ντροπή «ένας άνθρωπος, που ήταν ταγματασφαλίτης, να αντιπροσωπεύει την κυβέρνηση στις αντιστασιακές εκδηλώσεις στο Γοργοπόταμο και στην Ακρόπολη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ