Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Επιμένουν... ευρωπαϊκά

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ, όπου τελικά, μετά από αψιμαχίες, εγκρίθηκε το σχέδιο εκλογικής διακήρυξης, το οποίο αποτελεί, από το πρώτο έως το τελευταίο του γράμμα, ...πιστοποιητικό «ευρωφροσύνης»

Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Συνασπισμού και την επιδίωξή του για αναβάθμιση του ρόλου του στα πλαίσια του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, επιβεβαίωσε προχτές η σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής του Επιτροπής. Παρά την εκδήλωση των - αναμενόμενων εν πολλοίς και άνευ ουσίας - αντιπαραθέσεων μεταξύ των στελεχών που πρόσκεινται στις τρεις εσωκομματικές τάσεις, φάνηκε να επικρατεί συναινετική διάθεση που αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία για το σχέδιο της εκλογικής διακήρυξης του κόμματος, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με ένα κατά, εννέα λευκά και μία αποχή.

Η συζήτηση στην πολύωρη συνεδρίαση της ΚΠΕ αφορούσε κυρίως τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι και λιγότερο την εκλογική διακήρυξη του κόμματος. Κάποιοι μάλιστα δεν περιορίστηκαν στο να χαρακτηρίσουν ιστορικής σημασίας τα αποτελέσματα της Συνόδου, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, επικροτώντας την απόφαση για συγκρότηση ευρωπαϊκού μισθοφορικού στρατού. Ο Σ. Πιτσιόρλας, για παράδειγμα, δήλωσε ότι μόνο έτσι η Ευρώπη θα αποκτήσει πολιτική οντότητα και θα μπορεί να υπερασπίζει την πολιτική της!

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, εξήγησε ότι «χωρίς μικροψυχία χαρακτήρισα κατ' αρχήν θετική την εξέλιξη», παραδέχτηκε όμως πως «υπάρχουν ασάφειες και αμφισβητήσεις που μπορούν στο μέλλον να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα και επικίνδυνες παλινδρομήσεις»!

Η Μαρία Δαμανάκη άσκησε κριτική σε όσους εξέφρασαν διαφωνία και φόβους για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, λέγοντας: «Γιατί να σπεύσουμε να πούμε "όχι" στο να αποκτήσει η Ευρώπη στρατιωτική οντότητα στο όνομα πιθανής κακής χρησιμοποίησής της;»!

Από την πλευρά του ο Ν. Μπίστης προσέδωσε το χαρακτηρισμό «ιστορικές» στις αποφάσεις του Ελσίνκι, σπεύδοντας μάλιστα να τις «πιστώσει» σε έναν «πολύχρωμο χώρο δυνάμεων, όπου περίοπτη θέση έχει ο ΣΥΝ».

Ο Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισε αρνητικές τις αποφάσεις του Ελσίνκι, που οδηγούν σε περιπέτειες τη χώρα μας, ενώ χαρακτήρισε τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ τρομακτική και συγκλονιστική εξέλιξη.

Ο Φ. Κουβέλης « βρήκε» και θετικά και αρνητικά σημεία στις αποφάσεις, αλλά εν τέλει, όπως τόνισε, αν οι αποφάσεις κριθούν στην εξέλιξή τους είναι θετικές...

Σε ό,τι αφορά στην εκλογική διακήρυξη του Συνασπισμού, έγιναν κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις, όχι επί της ουσίας του κειμένου. Η τελική μορφή της διακήρυξης θα συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία και εάν υπάρξουν ουσιώδεις διαφωνίες - εξέλιξη που στελέχη του ΣΥΝ χαρακτηρίζουν σχεδόν απίθανη - θα συνεδριάσει εκ νέου η ΚΠΕ, ειδάλλως η επόμενη συζήτηση θα γίνει στο εκλογικό συνέδριο του ΣΥΝ που θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Γενάρη.

Και βολές κατά του ΚΚΕ

Αδυναμίες στο σημείο της εκλογικής διακήρυξης, που ασκεί κριτική στο ΚΚΕ, διαπίστωσαν αρκετά στελέχη του ΣΥΝ, τα οποία κυρίως πρόσκεινται στους «εκσυγχρονιστές», ζητώντας να ενισχυθεί η κριτική. Για παράδειγμα ο Ν. Μπίστης «ενημέρωσε» τα μέλη της ΚΠΕ ότι «αυτό το ΚΚΕ του Μαΐλη διαβρώνεται από εθνικιστικές αντιλήψεις»! Αυτή εξάλλου ήταν η κύρια κατηγορία που εξαπέλυσαν όσοι τοποθετήθηκαν εναντίον του ΚΚΕ, ενδεικτική της αδυναμίας να αντιπαρατεθούν με τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ. Τι να πουν άλλωστε;

Δηλώσεις Παπαδημούλη - Κύρκου για Ελσίνκι

Μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Δ. Παπαδημούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος Τύπου, χαρακτήρισε θετικές τις αποφάσεις του Ελσίνκι. Ανέφερε πως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας συμφέρει την Ελλάδα και ότι μετά το Ελσίνκι τα κείμενα και τα λόγια πρέπει να μεταφραστούν σε πράξεις, ενώ ισχυρίστηκε πως «όσοι επισημαίνουν κινδύνους δεν απαντούν στο τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα έμενε μόνη να αρνείται την υποψηφιότητα της Τουρκίας».

Σε δήλωσή του ο Λ. Κύρκος αναφέρει πως η απόφαση του Ελσίνκι κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Ισχυρίστηκε δε πως «οι λάτρεις του ελληνικού απομονωτισμού και οι οπαδοί του μαξιμαλιστικού εθνικισμού, όπως και οι στρατοκρατικοί και εθνικιστικοί κύκλοι της Αγκυρας, δε θα σιγήσουν», ενώ μιλώντας εξ ονόματος των δύο λαών ανέφερε πως αυτοί «χέρι χέρι πρέπει να προχωρήσουν στο δρόμο που διανοίχτηκε...»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ