Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κριτική από τη σκοπιά των «ανταλλαγμάτων»

«Δώσαμε πολλά και δεν πήραμε σχεδόν τίποτα». Ζητά άμεση σύγκληση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Στεφανόπουλο.

Απεγνωσμένες προσπάθειες να «προσβάλει» και υπονομεύσει την κυβερνητική θριαμβολογία και τις επιπτώσεις της στην προεκλογική αναμέτρηση καταβάλλει ο Κ. Καραμανλής. Τα αποτελέσματα όμως είναι φτωχά, καθώς η κριτική του προέδρου της ΝΔ κινείται στο πλαίσιο της ίδιας λογικής και πολιτικής με αυτή της κυβέρνησης, δηλαδή στη λογική του «πάρε - δώσε» και των ανταλλαγμάτων στο πλαίσιο της νέας τάξης πραγμάτων. Παράλληλα, οι διαφορετικές τοποθετήσεις από κορυφαία στελέχη του κόμματός του (Ντ. Μπακογιάννη, Δ. Αβραμόπουλος, Γ.Σουφλιάς) αποδυναμώνουν αισθητά την εικόνα που θέλει να δημιουργήσει, ενώ και γνωστοί «κομματικοί» επιχειρηματίες πλειοδοτούν υπέρ της κυβερνητικής στάσης. Σε χτεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε έναν απολογισμό «τι κερδίσαμε τι χάσαμε» στο Ελσίνκι για να καταλήξει, «δώσαμε πάρα πολλά και δεν πήραμε σχεδόν τίποτα». Παράλληλα, θέλοντας να δείξει ότι η στάση του είναι εποικοδομητική, ζήτησε να συγκληθεί άμεσα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητηθεί η «εθνική στρατηγική» και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός μετά τις αποφάσεις του Ελσίνκι. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι ότι μόνοι μας ανοίξαμε την πόρτα της Ευρώπης στην Τουρκία, ενώ συνεχίζει να μιλά για γκρίζες ζώνες και να μας απειλεί με χρήση βίας». Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι η Τουρκία αποκομίζει άμεσα σημαντικά και καθαρά κέρδη, ενώ η Ελλάδα υποχώρησε από τις πάγιες θέσεις της χωρίς σίγουρα και ουσιαστικά ανταλλάγματα. Δεν έγιναν δεκτοί οποιοιδήποτε όροι για την Τουρκία, αλλά ούτε υπάρχουν τρεις ελληνικοί όροι και γι' αυτό επικαλέστηκε την επιστολή Λίπονεν προς τον Μπ. Ετσεβίτ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε, φαίνεται να αναγνωρίζει και εμμέσως νομιμοποιεί τις τουρκικές εδαφικές διεκδικήσεις και να μας παραπέμπει σε διαπραγματεύσεις εφ' όλης της ύλης χωρίς όρους και προϋποθέσεις με την Τουρκία. Οσον αφορά το Κυπριακό, αναγνώρισε ως κατ' αρχήν θετική εξέλιξη τη διατύπωση ότι η επίλυσή του δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά χαρακτήρισε επικίνδυνο τον επιπρόσθετο όρο ότι στις αποφάσεις για την ένταξη της Κύπρου «θα ληφθούν υπόψη όλοι οι σχετικοί παράγοντες».

Επιχειρώντας να υπερκεράσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις, ο Κ. Καραμανλής είπε την επίσημη γραμμή της ΝΔ την εκφράζει ο ίδιος, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τη στάση του κόμματός του στην προεδρική εκλογή και την προεκλογική τακτική του. Η Ντ. Μπακογιάννη σε δηλώσεις της υποστήριξε ότι οι αποφάσεις του Ελσίνκι είναι θετικές και για το Κυπριακό, αλλά και γιατί αποτελούν μοχλό πίεσης για την Τουρκία. «Είναι αποφάσεις για τις οποίες το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας πάλεψε για να τις επιτύχει». Ο Δ. Αβραμόπουλος είχε σπεύσει από την πρώτη στιγμή να συγχαρεί τον Κ. Σημίτη, ενώ ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε ανοιχτά ότι οι αποφάσεις του Ελσίνκι είναι θετικές για τα εθνικά μας συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ