Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Γιόρτασε τα τέσσερα χρόνια του

Τα τέσσερα χρόνια από την ίδρυση του ΔΗΚΚΙ, γιόρτασαν την Κυριακή το απόγευμα οι οπαδοί και οι φίλοι του κόμματος στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, ο οποίος διεκδίκησε για λογαριασμό του κόμματός του, το ρόλο του συνεχιστή της «δημοκρατικής παράταξης». «Διεκδικούμε σαν πολιτικό κίνημα το ρόλο της συνέχειας των αγώνων των αγωνιστών του δημοκρατικού και προοδευτικού λαϊκού κινήματος, που στην πορεία εγκαταλείφθηκε από αυτούς που καπηλεύονται τίτλους προοδευτικούς, για να προωθήσουν συγκαλυμμένα τις πιο σκληρές αντιδημοκρατικές, αντιλαϊκές και βλαπτικές για τα εθνικά συμφέροντα πολιτικές επιλογές», τόνισε συγκεκριμένα. Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του καταδίκασε τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, λέγοντας: «Το ΔΗΚΚΙ δε δημιουργήθηκε από εκδοτικά και οικονομικά συγκροτήματα ούτε με τις ευλογίες ξένων δυνάμεων».

Παράλληλα, μέσα από την ομιλία του κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική της υποτέλειας και της εξάρτησης που ακολουθεί και οδήγησε στο φιάσκο του Ελσίνκι, θεωρώντας ότι η απώλεια του «βέτο» επιβεβαιώνει αυτή του την εκτίμηση και αποφεύγοντας να μιλήσει για το ασφυκτικό ιμπεριαλιστικό πλαίσιο, με ή χωρίς «βέτο», μέσα στο οποίο έχει επιλέξει η κυβέρνηση να «λύνει» τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.. Ο Δ. Τσοβόλας υποστήριξε: «Η παραίτηση της χώρας μας από το μοναδικό και αποτελεσματικό όπλο του ΒΕΤΟ που είχε, έγινε όχι μόνο χωρίς καμία ουσιαστική υποχώρηση από την Τουρκία, αλλά και με επίσημη αναγνώριση εκ μέρους μας και των άλλων 14 ηγετών της ΕΕ και κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ, ότι οι μακροχρόνιες τουρκικές παράνομες διεκδικήσεις είναι ελληνοτουρκικές διαφορές, που πρέπει να μπουν στο τραπέζι των πολιτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός δεν μπορεί να δεχτεί αυτές τις νέες υποχωρήσεις της κυβέρνησης και πρέπει να αντισταθεί με δημοκρατικούς αγώνες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την ολοκλήρωση των σχεδίων των Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσης για συρρίκνωση της Ελλάδας, για διχοτόμηση της Κύπρου και μετά του Αιγαίου«.

Μετά το τέλος της ομιλίας του Δ. Τσοβόλα ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ