Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΦΟΥΛΗΣ
Το σκηνικό είναι στημένο

Αναφερόμενος στις χτεσινές καταδίκες των αγωνιστών - αγροτών στη Λάρισα ο Γιώργος Νταφούλης, μέλος της ΠΑΣΕ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Τα δικαστήρια της Λάρισας (Εφετείο και Πλημμελειοδικείο) καταδίκασαν χτες δεκάδες αγρότες με ποινές φυλάκισης και με εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα. Το κακό έχει παραγίνει και σε καθημερινή βάση δικάζονται και καταδικάζονται αγρότες. Σήμερα δικάζονται και καταδικάζονται άλλοι περίπου 40 αγρότες και ο χορός των διώξεων συνεχίζεται.

Φτάσανε στο σημείο, για την ίδια κινητοποίηση στον ίδιο τόπο και χρόνο να δικάζουν πέντε και έξι φορές τους ίδιους αγρότες, με στόχο την τελική τους εξόντωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο γνωστός συνταξιούχος αγρότης Δημήτρης Μπλιός, που ξαναοδηγήθηκε σε δίκη για την ίδια κινητοποίηση και κλείστηκε στο Μεταγωγών για τον ίδιο λόγο των χαλκευμένων κατηγοριών του εμφυλίου πολέμου, που περιέχει το ποινικό του μητρώο.

Η δεύτερη αυτή καταδίκη του Δημήτρη Μπλιου, για ζητήματα και αναφορές στον Εμφύλιο, παρά τους νόμους του κράτους, όπως αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση, δημιουργεί ξεχωριστό πολιτικό ζήτημα. Πού το πάει, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ; Λειτουργούν αυθαίρετα οι δικαστές ή λειτουργούν με φασίζουσα νοοτροπία οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ; Ο κ. Γιαννόπουλος υπουργός Δικαιοσύνης είπε γι' αυτό το περιστατικό στη Βουλή (πρακτικά 30/11/99): «Αυτές οι περιπτώσεις με το νόμο περί άρσης των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου παρεγράφησαν και διεγράφησαν από τα μητρώα». Ταυτόχρονα, απείλησε δικαστές για «παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο», εξαιτίας της στάσης τους στις δίκες των αγροτών.

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Ο νόμος στη Βουλή για την παύση των διώξεων των αγροτών, ψηφίστηκε εδώ και 10 μήνες ομόφωνα. Ομως, τα δικαστήρια, στηριζόμενα σε μια γνωμάτευση κάποιων δικαστών (της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου) γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια νόμους και αποφάσεις της Βουλής. Ποιος, λοιπόν, κοροϊδεύει ποιον; Είναι φανερό πως το σκηνικό είναι στημένο. Από τη μια ζεστό και από την άλλη κρύο. Χτύπημα, δηλαδή, με όλα τα μέσα της ιδέας των αγώνων της αγροτιάς και ιδιαίτερα της μορφής πάλης με τα μπλόκα, έτσι που να μην ξανασηκώσουν κεφάλι.

Αν αυτά τα δούμε σε συνδυασμό με την αγριότητα και βαρβαρότητα του αυταρχισμού, που επέδειξε ενάντια σε δεκαεξάρηδες μαθητές, ενάντια στους αγωνιστές της ειρήνης, που διαδήλωσαν κόντρα στον Κλίντον καθώς και μια σειρά άλλες ενέργειες που ποινικοποιούν τους αγώνες, τότε αναδεικνύεται μια συνολική πολιτική αντίληψη άκρως αντιδημοκρατική κι επικίνδυνη για τη δημοκρατική πορεία του τόπου.

Είναι φανερό, πως αυτή τη συνολική αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή πολιτική, μονάχα ο λαός μπορεί να τη σταματήσει και να ανατρέψει. Πρώτη ευκαιρία είναι οι εθνικές εκλογές, όπου θα πρέπει να καταδικαστεί και εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και οι υποψήφιοι βουλευτές του, που όχι μόνο στηρίζουν τέτοιες ενέργειες, αλλά επαίρονται για το έργο τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικάζονται την Τετάρτη 46 αγρότες (2001-04-28 00:00:00.0)
Η τρομοκρατία των αγροτοδικείων (2000-12-12 00:00:00.0)
Δικάζονται σήμερα 50 αγρότες (2000-05-16 00:00:00.0)
Η απάτη με την «παύση των διώξεων» (2000-02-20 00:00:00.0)
Ξανά στο Μεταγωγών ο Δημήτρης Μπλιός! (1999-12-14 00:00:00.0)
Ενα απέραντο "διαρκές αγροτοδικείο" η χώρα! (1997-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ