Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ (Α)ΤΑΞΙΑ
Ψηφιακή φαντασίωση «ολοκληρώσεων»

«Αρατε πύλας», όπως θα έλεγαν και οι «ταπεινοί» ποιμένες των «λαοσυνάξεων».

Και οι πύλες άνοιξαν από την αρχή της εβδομάδας, για να δεχτούν το «καλό» παιδί που συμμορφώθηκε στις εντολές και εκπλήρωσε τα κριτήρια - κατά ένα μέρος εικονικά και κατά το άλλο πραγματικά- για να εισέλθει δόξη και τιμή, στο Ευρωκοινοβούλιο της οικονομικής και νομισματικής ολοκλήρωσης. Και μάλιστα με την επιδίωξη ένταξης στο σκληρό πυρήνα των πρώτων ταχυτήτων και του κλιμακούμενου βέτο.

Ποιος πλήρωσε και συνεχίζει το βαρύτατο τίμημα για να εκπληρωθούν τα κριτήρια και τα επιτίμια που τα συνοδεύουν; Τελείωσαν λοιπόν τώρα πια, τα βάσανά μας; Πιστεύει κανένας ότι από εδώ και πέρα η αγορά και οι εργαζόμενοι που ήταν κατεψυγμένοι, οδηγούνται στην απόψυξη, ενώ καλλιεργείται η φαντασιακή εικόνα της ανάπτυξης;

Από τώρα, όμως, ισχύουν για τους ευδαίμονες ευρωαισιόδοξους, ορισμένα κυνικά, προειδοποιητικά, μηνύματα κινδύνου. Ο πρωθυπουργός δηλώνει, λοιπόν, απερίφραστα, ότι η είσοδος στην ΟΝΕ δεν είναι το τέλος -(των δεινών;), αλλά η αρχή νέου κύκλου προσφυγών και δεσμεύσεων. Το ίδιο προειδοποιεί και η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος. Και οι δυο μαζί και άλλοι παράγοντες κάνουν πιο συγκεκριμένη την απειλή για τη «διατηρησιμότητα» των κριτηρίων και τη συνέχιση της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής, για απροσδιόριστο διάστημα, ή, τουλάχιστον, για μια δεκαετία και βλέπουμε.

Εν τω μεταξύ, όπως διαπιστώθηκε και κατά τη σύναξη του Βερολίνου, οι εταίροι συνολικά και επιμέρους ψάχνουν ακόμη για το «κοινωνικό πρόσωπο» και δεν το βρίσκουν, ενώ, για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους απασχολήσιμους ισχύει ο καβαφικός στίχος:

Δεν έχει,(γι' αυτούς πλοίο, δεν έχει οδό), εκτός από τους αγώνες τους.

Εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, εκτός από την προβολή ενός φανταστικού ειδώλου ανάπτυξης, είναι η κατεπείγουσα θύελλα 17,-(επι του παρόντος),- ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων δημόσιων φορέων. Με την πρόσθετη «καταγγελία» του επί της Εθνικής Οικονομίας υπουργού ότι πιέζεται, κατά τη διαδικασία του «πάρε - δώσε», από τα διαπλεκόμενα και μη κατονομαζόμενα συμφέροντα.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ