Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πιστοί» απ' όλη την Ελλάδα

«Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία». Με αυτό σαν κεντρικό σύνθημα χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν χτες στο κέντρο της Αθήνας για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες. Ηταν μια «ειρηνική λαοσύναξη πέρα από κάθε προηγούμενο» - όπως φώναζαν συχνά πυκνά τα μεγάφωνα - από ένα πλήθος που δεν έχανε την ευκαιρία να κουνάει τις γαλανόλευκες, αλλά και τις βυζαντινές πλαστικές σημαιούλες. Ανδρες και γυναίκες, νέοι και γέροι συγκεντρώθηκαν χτες στο κέντρο της Αθήνας φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, όπως «όταν το ράσο γίνει σημαία, τότε η νίκη είναι βεβαία», «την ταυτότητα τη νέα δεν τη θέλει η νεολαία», «Ελλάδα, Ευρώπη, ορθοδοξία» κ.ά. και κρατώντας πανό με συνθήματα κατά του «Αντίχριστου» και του «666», αλλά και άλλα που βεβαίωναν την πίστη τους στην ορθοδοξία: «Δε θα σε αρνηθούμε φίλη ορθοδοξία».

«Πιστοί» από τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος, και τις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου μέχρι τα Προπύλαια, Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι το «Χίλτον», Λ. Αμαλίας μέχρι τους στύλους του Ολυμπίου Διός, Ομόνοια και Αγ. Κωνσταντίνου μέχρι την πλ. Καραϊσκάκη. Ωστόσο, η πυκνότητά της ήταν μεγάλη μόνο γύρω από το Σύνταγμα, ενώ στους υπόλοιπους δρόμους ήταν αρκετά αραιή και μπορούσε εύκολα να διασχιστεί. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί το τέλειο «στήσιμο» των συγκεντρωμένων στους δρόμους, βάσει οργανωμένου σχεδίου, που την επέβλεπαν ιερείς και μαθητές διαφόρων κατηχητικών σχολείων, με καρτούλες στο στήθος της Συντονιστικής Επιτροπής Λαοσύναξης.

Τα μέλη διαφόρων παραεκκλησιαστικών και άλλων σκοταδιστικών οργανώσεων βρήκαν πρόσφορο έδαφος να μοιράσουν το έντυπο υλικό τους με εμετικό αντισημιτικό περιεχόμενο, στο όνομα πάντα της αγάπης του Ιησού Χριστού.

Οταν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος ανέβηκε στο βήμα, το πλήθος άρχισε να παραληρεί και να κραδαίνει τις σημαίες με το δικέφαλο αετό, ηλικιωμένες κυρίες να δακρύζουν και ιερείς να αγκαλιάζουν το ποίμνιό τους. Ηταν η στιγμή που το πάθος των συγκεντρωμένων έφτασε στο αποκορύφωμά του: «Χριστόδουλε θυμήσου είμαστε μαζί σου», ενώ τα γιουχαΐσματα κάθε φορά που ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε το όνομα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη έβγαιναν απ' όλα τα στόματα των συγκεντρωμένων. Τα συνθήματα δεν έπαψαν στιγμή, ενώ με το τέλος της ομιλίας του αρχιεπισκόπου, όλο το πλήθος έψαλλε μαζί του το απολυτίκιο της Πεντηκοστής και τον Εθνικό Υμνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ