Πέμπτη 22 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Παράσταση με μοιρασμένους ρόλους

Υπερθεματίζοντας ή αναθεματίζοντας τη στάση της Εκκλησίας, πολιτικά κόμματα ή πρόσωπα με δηλώσεις τους χτες δεν άγγιξαν, ούτε καν πλησίασαν, την ουσία του ζητήματος. Καμία αναφορά από κανέναν στα όσα εν κρυπτώ και παραβύστω, στη σκιά της υπόθεσης των ταυτοτήτων, συντελούνται σε βάρος θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Χαμηλούς τόνους με αναφορές στη διακριτότητα και διαφορετικότητα της αποστολής κυβέρνησης και Εκκλησίας, κράτησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, καθιστώντας όμως για μια ακόμα φορά σαφές πως η απόφαση της κυβέρνησης είναι ειλημμένη.

Ο Δ. Ρέππας διευκρίνισε πως η κυβερνητική πολιτική θα εφαρμοστεί και χωρίς συναίνεση εάν χρειάζεται, επικαλούμενος και τη «νωπή λαϊκή εντολή». «Στο παρελθόν - ανέφερε -προχωρήσαμε σε ρήξη όταν αυτό ήταν επιβεβλημένο, εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι οι επιλογές που κάναμε ήταν ορθές. Και αυτό το έκρινε και ο ελληνικός λαός πρόσφατα».

Επανέλαβε ότι «η πολιτεία έχει ανακοινώσει με σαφή, κατηγορηματικό και οριστικό τρόπο τη θέση της». Αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνέχισης των αντιδράσεων της Εκκλησίας με άλλες μορφές, λέγοντας πως «δεν είναι ορθό να συζητούμε στη βάση υποθέσεων», απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Δεν απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει τη μέχρι σήμερα στάση της Ιεραρχίας, λέγοντας πως «οι φορείς της Εκκλησίας διεκδικούν ένα ρόλο διαφορετικό απ' αυτόν που τους ανήκει, απ' αυτόν που παραδοσιακά έχει η Εκκλησία της Ελλάδας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις πληροφορίες που φέρουν ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης να διαφωνούν με την απόφαση και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των ταυτοτήτων. «Δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφωνία για το θέμα, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή για τη δημιουργία αυτής της έντασης, η οποία είναι περιττή και επιζήμια για όλους» τόνισε.

Ο Συνασπισμός

Σε ρόλο αριστερού ψάλτη της κυβέρνησης Σημίτη εξακολουθεί να εμφανίζεται ο Συνασπισμός στο «σίριαλ» των ταυτοτήτων. Σε χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με τη «λαοσύναξη» στην πλατεία Συντάγματος, επιρρίπτει ξανά το σύνολο της ευθύνης στην ιεραρχία, αρνούμενος να αρθρώσει έστω μια λέξη για τις ευθύνες (που είναι και πολλές και μεγάλες) που βαραίνουν τις πλάτες της κυβέρνησης.

Ο Συνασπισμός κατηγορεί την ιεραρχία για «εμμονή στη μετωπική πολιτική αναμέτρηση με την πολιτεία», για «αναχρονιστικούς λαϊκισμούς» και για «διχαστικά μανιφέστα». Ωστόσο αυτές οι γενικές και αόριστες αναφορές δεν είναι ικανές να εξηγήσουν τη στάση της Εκκλησίας, η οποία προφανώς και δεν οφείλεται σε... πείσμα, όπως εύκολα συμπεραίνει κανείς από την ανακοίνωση του Συνασπισμού.

Η Βάσω Παπανδρέου

Την υποχρέωση της Εκκλησίας και του αρχιεπισκόπου απέναντι στο λαό να δείξουν ότι θέλουν την ενότητα και όχι το διχασμό του λαού, επισήμανε η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου μιλώντας στο «Φλας», αποποιούμενη τις ευθύνες της κυβέρνησης, για την οποία δήλωσε: «Δεν έχει προσπαθήσει να οξύνει την κατάσταση, το αντίθετο. Θέλει διάλογο με την Εκκλησία, ηρεμία, νηφαλιότητα και ψυχραιμία».

Με τη σειρά της επανέλαβε ότι το «θέμα έχει κλείσει» για την κυβέρνηση. Η Βάσω Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη αναφορικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς ότι «θα μπορούσε να έχει ακολουθηθεί άλλος τρόπος, αυτός όμως δε σημαίνει επειδή δεν ακολουθήθηκε ο τρόπος που ήθελε η Εκκλησία ότι θα πρέπει να φτάσουμε στα άκρα και στα συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις που θυμίζουν καθαρά πολιτικές συγκεντρώσεις».

Ο Μ. Εβερτ

Σύμφωνος με τη στάση της Εκκλησίας και συγκεκριμένα του αρχιεπισκόπου, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ στον «Αθήνα 9.84». Δήλωσε συγκεκριμένα: «Ο αρχιεπίσκοπος δεν έχει κομματικό και πολιτικό λόγο και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το ρόλο της ΝΔ. Συμφωνώ με τη στάση του, όπως την εκδηλώνει τώρα. Δε θέλω να πιστεύω ποτέ ούτε μπορώ να διανοηθώ, ότι ο αρχιεπίσκοπος ασχολείται με τα κομματικά ή πολιτικά θέματα».

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι αν κάποιος επιχειρήσει να δημιουργήσει φορέα (εννοώντας προφανώς πολιτικό) εν ονόματι του κ. Χριστόδουλου, ο αρχιεπίσκοπος θα το καταδικάσει γιατί η Εκκλησία «εκπροσωπεί όλους μας ανεξάρτητα από πολιτική ή κομματική τοποθέτηση».

Ο Γρ. Νιώτης

«Μπορώ να διακρίνω ένα ύφος και ένα πνεύμα που δε θέλει να διαρρηγνύει τις σχέσεις του με την πολιτεία και θα έλεγα ότι αυτό που μου εκδήλωσε είναι κυρίως η ανησυχία του για το πού θα μπορούσε να οδηγήσει, αν οδηγείται στα άκρα αυτή η υπόθεση». Αυτή ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρ. Νιώτη σε ερώτηση δημοσιογράφου του «Πλάνετ» για τις απόψεις του πατριάρχη, με τον οποίο συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Συμπλήρωσε δε με νόημα ότι ο πατριάρχης «εκδήλωσε την αλληλεγγύη του, ως όφειλε, προς την έκκληση του αρχιεπισκόπου της ελλαδικής Εκκλησίας με την επιστολή προς τον πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ