Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΚ
Ιούλης, «ο φονικότερος μήνας» του πολέμου

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων και μαχών συνεχίζεται στο κατεχόμενο Ιράκ, όπου ο Ιούλης - σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα - ήταν ο φονικότερος μήνας του πολέμου από το 2003. Και ενώ ο στρατός των ΗΠΑ και οι τοπικοί δοσίλογοί του αδυνατούν να ελέγξουν την κυβέρνηση, η Ουάσιγκτον εξετάζει αλληλοαντικρουόμενα σχέδια για την «ασφάλεια» του Ιράκ και ο αμερικανικός Τύπος κάνει λόγο για «φιάσκο» όσον αφορά στον λεγόμενο ιρακινό στρατό (μεγάλο μέρος του οποίου προσχωρεί στην αντίσταση), ο Μπους φέρεται «δυσαρεστημένος» με τα έργα και τις ημέρες της «κυβέρνησης». Και όχι μόνο: Η Ουάσιγκτον «διέψευσε» χτες ότι υπάρχουν σχέδια κατάτμησης του Ιράκ, γεγονός που δημιούργησε σε πολλούς γνώστες της διγλωσσίας της αμερικανικής ηγεσίας την εντύπωση ότι το θέμα εξετάζεται πολύ σοβαρά.

Αναλυτικότερα: Χτες στη Μοσούλη ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν έξι αντάρτες που φέρεται να ανήκαν σε «ακραία» σουνιτική οργάνωση. Επίσης στη Μοσούλη, οκτώ άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και 51 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας. Στη Βασόρα, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από μάχη ανάμεσα σε μια τοπική σιιτική φυλή και άνδρες πιστούς σε τοπικό κυβερνήτη, και ένας Δανός κατοχικός «στρατιώτης της συμμαχίας» τραυματίστηκε από ενέδρα. Στην Κερμπάλα, οι ιρακινές δυνάμεις έχασαν πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης και ενεπλάκησαν σε οδομαχίες με τον «ιδιωτικό στρατό» του μουσουλμάνου ιερέα Μοκτάντα αλ Σαντρ, σκοτώνοντας 10 άτομα, συλλαμβάνοντας 281 και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας. Στη Βαγδάτη, τρεις βομβιστικές επιθέσεις είχαν αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 58. Ακόμα και στον κουρδικό θύλακο, κοντά στη μεθόριο Ιράκ-Ιράν, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλο-ιρανούς και αντι-ιρανούς, με οκτώ νεκρούς. Στην περιοχή των συγκρούσεων των τελευταίων ωρών έχουν παλαιότερα παρέμβει και ο ιρανικός και ο τουρκικός στρατός. Δυτικοί αναλυτές παραδέχονται ότι οι κατοχικές δυνάμεις αδυνατούν να ελέγξουν ακόμη και σήμερα - τρία χρόνια μετά την επιβολή της κατοχής - την κατάσταση.

Ο Ιούλης του 2006, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης του Ιράκ, ήταν ο φονικότερος από την έναρξη του πολέμου του 2003: Είχε 3.597 νεκρούς Ιρακινούς αμάχους (+25% σε σχέση με τον Ιούνη), και στον απολογισμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι νεκροί των κατοχικών δυνάμεων, της αστυνομίας και του στρατού. Τους πρώτους επτά μήνες του 2006, κατά την ίδια πηγή, έχουν χάσει τη ζωή τους 17.776 Ιρακινοί.

Και ενώ οι Αμερικανοί με κωμικό τρόπο μιλούν για «κίνδυνο» εμφυλίου στο Ιράκ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, επιχείρησε χτες διά του εκπροσώπου του Τόνι Σνόου (πρώην παρουσιαστή του τηλεοπτικού δικτύου Φοξ Νιους) να πείσει ότι «απορρίπτει» το σενάριο της κατάτμησης του Ιράκ σε καντόνια ώστε να «τερματιστεί η βία». Η αιτιολόγηση; «Δεν είναι εφικτό» (!), κατά τον Σνόου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ