Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Λειψές επενδύσεις και απλήρωτοι αγρότες

Ικανοποιητική θεωρούν την πορεία υλοποίησης του Λειτουργικού Προγράμματος Τομέα Γεωργίας, που χρηματοδοτείται από το Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Είναι γνωστό, ωστόσο, πως το διατιθέμενο συνολικό κονδύλι των 850 δισεκατομμυρίων δραχμών, συνολικά στην εξαετία, είναι ανεπαρκέστατο να καλύψει και άμεσα αναγκαία έργα υποδομής, πολύ περισσότερο τις συνολικές ανάγκες που έχει ο αγροτικός τομέας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ποσά αυτά που διατίθενται για τον αγροτικό τομέα με το Β ΚΠΣ καλύπτουν το 13% του συνολικού ποσού επενδύσεων, ενώ με το Α ΚΠΣ κάλυπταν το 22% των κονδυλίων...

Γνωστό, επίσης, είναι ότι προβλέπεται σχετική μείωση της χρηματοδότησης για εγγειοβελτιωτικά έργα, ενώ η ΕΕ αρνείται να χρηματοδοτήσει αρδευτικά έργα, μην τυχόν και αυξηθεί η αγροτική παραγωγή μας... Από κει και πέρα είναι αμφίβολο αν μπορέσουν να ενταχθούν τελικά στο πρόγραμμα πολλά έργα, λόγω και της πολύπλοκης και χρονοβόρας διαδικασίας (σύνταξη τεχνικών δελτίων) που προβλέπεται.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι πολλά κονδύλια που, υποτίθεται, προβλέπονται για την ανάπτυξη της γεωργίας, διατίθενται για τον... οικοτουρισμό, για άσχετες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις κλπ. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πληθώρα αιτήσεων στα πλαίσια του Κανονισμού 797 για τη βελτίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, ενώ στα πλαίσια του Κανονισμού 866 χρηματοδοτούνται δράσεις που, ουσιαστικά, δεν έχουν καμιά σχέση με τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του παραγωγικού τομέα μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων. Αντίθετα, τα περισσότερα κονδύλια διατίθενται για εξισωτικές αποζημιώσεις, πρόωρη συνταξιοδότηση, εγκατάλειψη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων κλπ., που καμιά σχέση με αγροτική ανάπτυξη δεν έχουν. Μάλιστα, με το "φετινό κόλπο" της μεταφοράς αυτών των προγραμμάτων για χρηματοδότηση, από τον τακτικό προϋπολογισμό, στον προϋπολογισμό των Δημοσίων Επενδύσεων (για να φαίνονται στα χαρτιά πολλές οι επενδύσεις!), χιλιάδες ενδιαφερόμενοι μένουν απλήρωτοι στο πρώτο εξάμηνο του 1997, αφού η κυβέρνηση αδιαφόρησε να καλύψει νομοθετικά τη δυνατότητα εκταμίευσης των χρημάτων που απαιτούνται, με γενικότερες αρνητικές συνέπειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ