Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ακόμα περιμένουν

Χωρίς καμία δέσμευση για την ικανοποίηση οικονομικών τους αιτημάτων από την κυβέρνηση, έφυγαν, χτες, από το υπουργείο Εσωτερικών οι δήμαρχοι της Αττικής. Σε συνάντηση που είχε η Διοικούσα Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, συνοδευόμενη και από αρκετούς δημάρχους του Λεκανοπεδίου, με τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο για να ζητήσουν την επίλυση από την κεντρική διοίκηση οικονομικών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι αιρετοί συνάντησαν μεν "κατανόηση", αλλά οριστικές απαντήσεις θα λάβουν τις επόμενες δύο βδομάδες.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό και τους δημάρχους, οι αιρετοί ζήτησαν, τα περίπου 3 δισ., που απαιτούνται για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και στους ΟΤΑ της Αττικής, να προέλθουν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μη δοθούν από τα πενιχρά κονδύλια της ΤΑ. Ο υπουργός δε δεσμεύτηκε για ικανοποίηση του αιτήματος και απλά είπε πως θα έρθει σε επαφή με τον υπουργό Οικονομικών για να διαπιστώσει, αν μπορεί να εξασφαλιστεί αυτή η έκτακτη ενίσχυση.

Στο αίτημα των δημάρχων να μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), προκειμένου να παίρνουν οι ΟΤΑ "φθηνότερα" δάνεια, ο υπουργός φάνηκε να αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο τα επιτόκια να μειωθούν μέχρι και τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Δήλωσε, όμως, ότι πρώτα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΤΠκΔ, για να εξετάσουν από κοινού το ενδεχόμενο της μείωσης.

Τέλος, ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα μειωθεί το δημοτικό τέλος 5%, που επιβάλλουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις επισιτιστικές επιχειρήσεις και επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις. Συνέχισε, όμως, ότι όσοι επιχειρηματίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτού του τέλους προς τους ΟΤΑ, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν στους δήμους και τις κοινότητες όσα τους οφείλουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ