Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΟ
Νέοι εκβιασμοί των εργολάβων

Αρνούνται να παραδώσουν τον εργοταξιακό χώρο του Κεραμεικού, αν και βρίσκεται εντός του τεχνικού αντικειμένου που τους περικόπηκε! Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

"Στον αέρα" κινδυνεύει να τιναχτεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του τμήματος Σύνταγμα - Κεραμεικός, καθώς οι εργολάβοι του "Ολυμπιακό Μετρό" αρνούνται να παραδώσουν τον εργοταξιακό χώρο με διάφορα προσχήματα. Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλαν στην "Αττικό Μετρό", επικαλούνται για την άρνησή τους αυτή το ότι δεν έχει η κυβέρνηση επαναβεβαιώσει την περικοπή του τεχνικού τους αντικειμένου, όπως είχαν ζητήσει με άλλη επιστολή που είχαν αποστείλει τον Απρίλη στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών και με δεδομένο ότι σαν μέτρο πίεσης για να βάλουν στο χέρι τα νέα "πανωπροίκια", οι εργολάβοι συνεχίζουν την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν ο "μετροπόντικας", που βρίσκεται καθηλωμένος από τις 6 Αυγούστου 1996 στην Αγίου Κωνσταντίνου, θα πιάσει δουλιά στις 26 Μάη, όπως έχει καθοριστεί. Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος "μετροπόντικας", από τότε που βρίσκεται στην Ελλάδα, το περισσότερο χρονικό διάστημα (20 μήνες συνολικά) είναι καθηλωμένος για διάφορες αιτίες!

Ερώτηση του ΚΚΕ

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος, με Επίκαιρη Ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ζητάει να μάθει τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να δοθούν άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα του έργου, για την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξή του και για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

"Οι εξελίξεις που υπάρχουν όσον αφορά την κατασκευή του μετρό - τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ - δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου. Εννιά μήνες μετά την έναρξη του διαλόγου για τη λύση των χρόνιων συσσωρευμένων τεχνικών προβλημάτων, όχι μόνο δε φαίνεται να έχει βρεθεί λύση, αλλά, αντίθετα, το έργο συνεχίζει ουσιαστικά να είναι "παγωμένο", ενώ παρουσιάζονται και νέα προβλήματα, όπως στο σταθμό Μοναστηράκι - Κεραμεικός. Γίνεται φανερό ότι τα νέα προβλήματα θα οδηγήσουν σε παράταση του χρόνου παράδοσης του έργου, σε αύξηση του οικονομικού κόστους, σε παράταση του συγκοινωνιακού και κυκλοφοριακού χάους της Αθήνας και της ταλαιπωρίας των Αθηναίων, καθώς και σε δεκάδες νέες απολύσεις εργαζομένων στο μετρό, οι οποίες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 500 από την αρχή του χρόνου".

Και νέο ατύχημα

Και νέο εργατικό ατύχημα συνέβη την περασμένη Παρασκευή στις 11 π.μ. στο εργοτάξιο "Ευαγγελισμού". Κατά τη διάρκεια εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης, έπεσε και τραυματίστηκε ο 50χρονος εργάτης Χρήστος Αλεξίου.Βρισκόταν μέσα στη σήραγγα και έκανε εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης, στηριζόμενος, όχι σε ειδική πλατφόρμα, όπως θα έπρεπε, αλλά σε "αυλάκι" από προκατασκευασμένο μπετό (έχει φτιαχτεί για να περάσουν τα διάφορα καλώδια). Επεσε από ύψος 1,5 μέτρου και έσπασε το πόδι και το χέρι του.

Τους υπεύθυνους του συγκεκριμένου εργοταξίου, καταγγέλλει το Παράρτημα, επισημαίνοντας "σαν αιτίες για το ατύχημα την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και τη φοβερή εντατικοποίηση που έχουν επιβάλει στους εργαζόμενους και αυτό την ίδια στιγμή που γίνονται συνεχώς απολύσεις".

Απλήρωτοι

Απλήρωτοι για τέταρτη βδομάδα παραμένουν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην τεχνική εταιρία "Ομηρος ΑΕ",στο εργοτάξιο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Σε συνέλευση που έγινε χτες στο χώρο, με παρέμβαση του Παραρτήματος Εργαζομένων στο μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, αν δεν τους καταβληθούν τα μεροκάματα που τους οφείλονται.

Η εταιρία έχει αναλάβει την κατασκευή του σταθμού και επικαλείται σαν πρόσχημα, για τη μη πληρωμή των μισθών, το ότι δεν έχει πληρωθεί από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, για τις εργασίες που έχει κάνει.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι εργαζόμενοι χτες σταμάτησαν τη δουλιά για μισή ώρα. Σε συνέλευση που έκαναν στον χώρο αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, δίνοντας χρονικό περιθώριο στην εταιρία για να τους πληρώσει δυο μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ