Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγωνιστική συνέχεια στις κινητοποιήσεις
  • Θα αναστείλουν αύριο τη λειτουργία οι εργαζόμενοι, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για την κάλυψη της επιχορήγησης
  • Στη Βουλή θα συζητηθεί αύριο το θέμα μετά από Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στο Ψυχιατριακό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αναστολή της λειτουργίας του ψυχιατρείου από αύριο, αν δε δοθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη να εξαιρέσει τα ψυχιατρεία από την επιχορήγηση για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Η απόφαση αυτή επαναβεβαιώθηκε σε εκδήλωση των εργαζομένων και των γιατρών, που έγινε χτες μέσα στο ΨΝΑ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες φορέων και των κομμάτων - πλην του ΠΑΣΟΚ - καθώς και οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,της ΝΔ Π. Μελάς,του ΣΥΝ Στ. Αλφιέρη και του ΔΗΚΚΙ Η. Μπαλιάς.

Ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας και ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης,αν και προσκλήθηκαν, δεν παραβρέθηκαν και έστειλαν μήνυμα "ικανοποίησης" με την πρόεδρο του ΨΝΑ Κ. Αποστόλου."Το Νοσοκομείο, είπε η Κ. Αποστόλου, θα μπει στη λογική της επιχορήγησης", ενώ πρόσθεσε ότι έχει υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση από τον υπουργό Υγείας και αναμένεται η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών. Από την πλευρά της η Κ. Μάτσα,εκ μέρους της τριμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο, εξέφρασε τη δυσπιστία της όσον αφορά τη "δέσμευση" της ηγεσίας του υπουργείου - όπως τη μετέφερε η πρόεδρος - και υπενθύμισε την απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων να ανασταλεί η λειτουργία του Νοσοκομείου από αύριο και μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη μη χρηματοδότηση - τα τελευταία τρία χρόνια - του Νοσοκομείου δεν είναι καινούρια και δεν μπορούν να λυθούν αποσπασματικά, καθώς το ζήτημα αυτό έχει σχέση με την πολιτική που ακολουθείται. "Αν μαζί με όλους τους εργαζόμενους δε δημιουργήσετε ένα αντίβαρο, αν δε δούμε ότι ο άνθρωπος είναι το βασικό κίνητρο για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας, δε θα έχουμε αποτελέσματα", τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ. Απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΔΣ Κ. Αποστόλου, είπε: "Εύχομαι να είναι έτσι όπως τα λέτε". Ωστόσο όμως, πρόσθεσε ότι η άσκηση της οικονομικής πολιτικής δεν εξαρτάται από την καλή - ίσως - θέληση κάποιου υπουργού, αλλά ασκείται συνολικά από την κυβέρνηση και υπακούει στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να πιαστούν οι περίφημοι δείκτες της σύγκλισης.

Οπισθοδρόμηση της κυβέρνησης Χτες ο Ορ. Κολοζώφ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας για το θέμα του ψυχιατρείου και θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη. "Οι συνθήκες νοσηλείας και διαβίωσης των ψυχικά αρρώστων στη χώρα μας επιδεινώνονται. Τα διάφορα δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Ψυχικής Υγείας λειτουργούν μέσα σε συνθήκες αποδιοργάνωσης, τεραστίων ελλείψεων σε προσωπικό και μιζέριας εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησής τους", υπογραμμίζει ο Ορ. Κολοζώφ και τονίζει: Η κυβέρνηση με την πολιτική της, αντί να στηρίξει τις νέες δομές και τα όποια θετικά βήματα έγιναν στο χώρο της ψυχικής υγείας, καταστρέφει όλο το δημόσιο τομέα και καταδικάζει χωρίς οίκτο πίσω από τα τείχη του ασύλου χιλιάδες πονεμένους συνανθρώπους μας". Ο Ορ. Κολοζώφ ερωτά τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας αν προτίθεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ψυχιατρεία της Λέρου και της Αττικής. Ακόμη, ερωτά αν θα προχωρήσει στην κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού σε όλες τις δομές του τομέα ψυχικής υγείας και αν θα προχωρήσει σε θεσμική και νομοθετική κατοχύρωση των νέων δομών αποκατάστασης που έχουν δημιουργηθεί, καθώς και στη σχετική χρηματοδότησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ