Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
"Στο πόδι" ο Αυλώνας

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις και στις τρεις περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Αυλώνα, Κερατέα, Γραμματικό) για τις οποίες την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,υπέγραψε την προέγκριση χωροθέτησης για τη δημιουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) (εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και χώρος υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων του).

Ο νέος κύκλος των κινητοποιήσεων άρχισε προχτές το απόγευμα με τον αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών στον Αυλώνα για μία ώρα από τους κατοίκους της περιοχής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του υπουργού. Οι κάτοικοι και ο Δήμος Αυλώνα είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τις μεθοδεύσεις όσων θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή "Πηγάδι Παπά", που καλύπτει μέρος της Ζώνης Προστασίας του Ορεινού Ογκου της Πάρνηθας, σε σκουπιδότοπο. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ έχει κατατάξει τον συγκεκριμένο χώρο τελευταίο στην ιεράρχηση, λόγω της απαγορευτικής παρέμβασης του Δασαρχείου Πάρνηθας, αφού η περιοχή είναι πράγματι δάσος. Κάτι που αποδεικνύει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ, στο οποίο η περιοχή της Ριτσώνας και του Βαρνάβα προτείνονταν ως οι καταλληλότερες θέσεις για τη δημιουργία ΟΕΔΑ.

Η μορφή και ο χρόνος των επόμενων κινητοποιήσεων των κατοίκων θα αποφασιστούν σε Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει τις επόμενες μέρες. Ο δήμαρχος Αυλώνα, Δ. Κυριακού,καταγγέλλει τη στάση του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού παρά το γεγονός ότι έχει ζητήσει κατ' επανάληψη συνάντηση με τον υπουργό για να ενημερωθεί, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Μέσα στη βδομάδα πάντως ο δήμος αναμένεται να προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη,να προεγκρίνει και τον Αυλώνα για δημιουργία ΟΕΔΑ. Προσφυγή στο ΣτΕ μέσα στη βδομάδα θα κάνουν και ο Δήμος Κερατέας και η Κοινότητα Γραμματικού, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει.

Στο μεταξύ, η υπουργική απόφαση για την προέγκριση χωροθέτησης των τριών περιοχών δεν έχει φτάσει ακόμα στις υπηρεσίες του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων για να ξεκινήσει η διαδικασία εκπόνησης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η συγκριτική αξιολόγηση για τις τρεις περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ