Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Περίεργη υπόθεση φακελώματος αξιωματικών

Να ριχτεί άπλετο φως στην περίεργη υπόθεση φακελώματος αξιωματικών της Αστυνομίας ζητά με χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών,με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών, ότι κυκλοφορούν ανώνυμες λίστες αξιωματικών με χαρακτηρισμούς για τα πολιτικά τους φρονήματα, την υπηρεσιακή ικανότητα και την ποιότητα του χαρακτήρα τους. Η Ενωση απαιτεί να διερευνηθεί η υπόθεση υπηρεσιακά και δικαστικά για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Ηδη με απόφαση του υπουργού Γ. Ρωμαίου, δόθηκε εντολή στον αττικάρχη Ι. Γεωργακόπουλο να διενεργήσει ΕΔΕ για να διαπιστωθεί αν και από ποιους αξιωματικούς έχουν καταρτιστεί τέτοιες λίστες, καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι αυτοί που ανακίνησαν αυτό το θέμα έχουν πολλαπλούς στόχους.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις κρίσεις και τις προαγωγές ανέκαθεν τροφοδοτούσε τέτοια φαινόμενα. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και η κυβέρνηση γενικότερα ευθύνονται για το καθεστώς αδιαφάνειας που διέπει τις κρίσεις των αξιωματικών, όταν μάλιστα προώθησαν πρόσφατα ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δεν εξασφαλίζει τους αξιωματικούς από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ίντριγκες.

Το σωματείο των αξιωματικών επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, ότι "η έλλειψη εσωτερικής διαφάνειας και δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το καθεστώς κρίσεων - προαγωγών και μεταθέσεων του προσωπικού, σε συνδυασμό με τη μη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων στα αρμόδια συμβούλια, αφήνει περιθώρια σε αυτόκλητους "προστάτες" και "καλοθελητές" να προσπαθούν να παίξουν το σκοτεινό τους ρόλο, αφήνοντας ανεξίτηλες σκιές στις αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων και υπηρεσιακών συμβουλίων, κάτι το οποίο ούτε την αξιοκρατία προάγει στο χώρο μας, ούτε το δημόσιο βίο γενικότερα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ