Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Πρωταρχικός στόχος η ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας

Αποσπάσματα από τη διακήρυξη της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης", που συμμετέχει στις αυριανές εκλογές

Με υποψήφιους, πρύτανη τον καθηγητή Ιωάννη Μισιρλή, αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού τον καθηγητή Ελευθέριο Κυρούση και αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης τον αναπληρωτή καθηγητή Νικόλαο Ζαγούρα συμμετέχει το ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης" (ΔΠΚ) στις αυριανές πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Πρωταρχικό στόχο η παράταξη θέτει την απόκρουση των προσπαθειών όλων των μορφών άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης των δημοσίων ΑΕΙ, την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα τους και της δωρεάν παροχής γνώσεων. Ως αναγκαία προϋπόθεση γι' αυτό υπογραμμίζει την αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Η ΔΠΚ επισημαίνει ότι η παιδεία έχει τοποθετηθεί με ιδιαίτερη προσοχή στο στόχαστρο των ισχυρών οικονομικών παραγόντων, που προωθούν τη λεγόμενη ελεύθερη αγορά, αλλά και των κυβερνήσεων, που υλοποιούν αυτές τις κατευθύνσεις. Περιγράφοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη διακήρυξη τονίζεται ότι "προσεγγίζεται από την ΕΕ ως ζωτικός παράγοντας της κεφαλαιοκρατικής οικονομικής ανάπτυξης, λόγω της διείσδυσης της επιστήμης και τεχνολογίας στις επιχειρήσεις", και ανεξάρτητα από το πώς αυτή η πολιτική εκφράζεται, έχει ως στόχους:

- Την επέμβαση του κεφαλαίου στην εκπαίδευση και έρευνα και την προσαρμογή τους στις ανάγκες και επιδιώξεις των μονοπωλίων.

- Την αύξηση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού και την εξειδίκευσή του κατά περίπτωση (προσαρμογή στην αγορά εργασίας), ώστε το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να βρίσκει εύκολα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

- Επιπλέον, μια σειρά προγραμμάτων (π.χ. SOCRATES, Ανοιχτά Πανεπιστήμια κλπ.), εκτός από την προσπάθεια διαμόρφωσης της "ευρωπαϊκής συνείδησης" τόσο στους εκπαιδευόμενους όσο και στους εκπαιδευτές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, γίνεται και μια προσπάθεια προσαρμογής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου (έμμεση ιδιωτικοποίηση). Οι προωθούμενες αλλαγές στην παιδεία δεν ήταν καθόλου αποσπασματικές παρότι μπορεί να εμφανίζονται ως τέτοιες. Είναι προσαρμογή στους γενικότερους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για αναδιάρθρωση στην παραγωγή και τις εργασιακές σχέσεις".

Με συγκεκριμένους στόχους

Στη διακήρυξή της η παράταξη επισημαίνει τους βασικούς στόχους πάλης της σε όλους τους τομείς. Αναφέρεται συγκεκριμένα:

"Επιτροπή Ερευνών: Καταγγελία του νέου καθεστώτος αρμοδιοτήτων και λειτουργίας της. Ενταξη της επιτροπής ερευνών στη Σύγκλητο. Συμμετοχή εκπροσώπου των μεταπτυχιακών φοιτητών στις συνεδριάσεις της.

Ενίσχυση (διοικητική, τεχνολογική, προσωπικού) των ακαδημαϊκών τμημάτων, ειδικά όσων προτείνουν μέτρα βελτίωσης του περιεχομένου σπουδών τους, ανάπτυξης του κοινωνικού τους ρόλου. Μέσο(μακρο)πρόθεσμο προγραμματισμό ανάπτυξης και ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου (νέα τμήματα - μονάδες, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών). Ενίσχυση διατμηματικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Μεταπτυχιακά Προγράμματα: Οχι στους εκβιαστικούς χειρισμούς του υπουργείου Παιδείας ("δεν τα εγκρίνω αν ζητάτε πιστώσεις"), ούτε στο καρότο του ΕΠΕΑΕΚ. Παρότι το κύριο βάρος επωμίζονται τα Τμήματα, οι πρυτανικές αρχές και η Σύγκλητος μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην εξασφάλιση πόρων και συνθηκών λειτουργίας μεταπτυχιακών που να οδηγούν στην απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.

Φοιτητική ζωή και μέριμνα: Για την ολόπλευρη διαμόρφωση της κοινωνικής προσωπικότητας των αυριανών επιστημόνων απαιτούνται συνθήκες μόρφωσης και ζωής που απέχουν πολύ από τις υπάρχουσες. Στέγαση, σίτιση, συγκοινωνία, ψυχαγωγία, αθλητικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη διαδικασία της μάθησης.

Απαιτείται θεαματική αύξηση των αντίστοιχων πιστώσεων, ουσιαστικοποίηση και διεύρυνση του δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Δημόσιο διαγωνισμό με πλατιά ενημέρωση για οποιαδήποτε πρόσληψη προσωπικού στο Πανεπιστήμιο κι όχι ρουσφετολογικές προσλήψεις.

Μόρφωση - δουλιά για όλους: Αυτό το σύνθημα - στόχος μιας μελλοντικής κοινωνίας είναι απαραίτητο να υλοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό από τώρα. Που σημαίνει απαίτηση για εθνικό δημοκρατικό προγραμματισμό ανάπτυξης της χώρας, για σχεδιασμό της ερευνητικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, για ανάδειξη των δεξιοτήτων του καθένα σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο ιδεολόγημα "ελεύθερη πρόσβαση σε ΑΕΙ", το οποίο αποκρύπτει την προσπάθεια αλλαγής του χαρακτήρα της εκπαίδευσης μέσα από τις "ευέλικτες" και αντιδημοκρατικές δομές των ΕΛΚΥΣ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική ψήφος στις πρυτανικές εκλογές (2006-05-14 00:00:00.0)
Πρωταρχικός στόχος η ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας (1997-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ