Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΚΑΣΤΡΟ" ΥΜΗΤΤΟΥ
Τίμησαν τους τρεις ήρωες

Εκλεισαν τα μάτια τους πριν προλάβουν να χαρούν τη ζωή. Πολέμησαν, για να δουν τη χώρα τους λεύτερη, αλλά δεν πρόλαβαν. Η θάνατος τους όμως αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα για τους αγώνες του λαού μας. Οι τρεις ΕΠΟΝίτες, ο Δημήτρης Αυγέρης,ο Κώστας Φωλτόπουλος και ο Θάνος Κιοκμενίδης,άφησαν την τελευταία τους πνοή, σ' ένα μικρό σπιτάκι στην οδό Αγραίων 47, στον Υμηττό, πολεμώντας μια ολάκερη μέρα, με ένα φουσάτο τσολιάδες και Γερμανούς. Αυτή η θυσία εκεί στο "Κάστρο του Υμηττού" έμελλε να γίνει θρύλος και η φήμη του να ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας.

Εκεί στη φτωχογειτονιά, στις 28 Απρίλη του 1944, το θάρρος και η πίστη στα ιδανικά του αγώνα "νίκησαν" τη λογική και τους πανίσχυρα οπλισμένους φασίστες. Πενήντα τρία χρόνια μετά, προχτές την Κυριακή το πρωί, άνθρωποι κάθε ηλικίας, τίμησαν τους τρεις ήρωες. Με την πορεία τους από το δημαρχείο της πόλης μέχρι και το "Κάστρο" και την εκδήλωση που ακολούθησε, απέδειξαν ότι η θυσία των τριών ΕΠΟΝιτών έχει "ριζώσει" για τα καλά στις καρδιές τόσο των παλιότερων, όσο και των νεότερων.

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους τρεις ήρωες διοργανώθηκε από τον δήμο Υμηττού και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Παράλληλα με την εκδήλωση έγιναν και τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, που θα "φιλοξενηθεί" μέσα στο "Κάστρο". Στο συγκεκριμένο χώρο - σύμβολο θυσίας, υπήρχαν οι φωτογραφίες των τριών παλικαριών, όπλα από τα χρόνια του αγώνα, φωτογραφικό υλικό με τους μαχητές του ΕΛΑΣ, καθώς και έντυπο υλικό που διακινούνταν στα χρόνια της Κατοχής.

Ο δήμαρχος του Υμηττού, Δ. Αργιανάς, στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι στο πρόσωπο των τριών ηρώων, "τιμάμε όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τον απλό άνθρωπο της γειτονιάς, που θυσιάστηκε για τη λευτεριά της πατρίδας μας".

"Ευχαριστούμε Δημήτρη Αυγέρη, Κώστα Φωλτόπουλε και Θάνο Κιοκμενίδη που μας καλέσατε στη γιορτή σας και τούτη τη χρονιά. Ερχόμαστε, όμως, με άδεια χέρια. Και το στεφάνι της ευγνωμοσύνης μας δεν εξοφλεί το χρέος μας". Τα λόγια ανήκουν στον Νίκο Παπαδόπουλο,που σε κείνα τα χρόνια του αγώνα, ήταν γραμματέας της οργάνωσης της ΕΠΟΝ του Υμηττού. Και συνέχισε: "Τα χείλη μας είναι βουβά, γιατί δε σας φέρνουμε καλές ειδήσεις. Γιατί η γλώσσα ετούτων των καιρών μιλάει πάλι για πολέμους. Μιλά για στρατιές ανέργων και για φτώχεια. Μιλά για νέους ανθρώπους, που πεθαίνουν από ναρκωτικά... ".

Ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Δ. Ψημμένος,τονίζοντας ότι η θυσία των τριών ΕΠΟΝιτών έχει μια ξεχωριστή σημασία στο σήμερα, που η Νέα Τάξη Πραγμάτων επιβουλεύεται τις ελευθερίες των λαών, που ο νεοφασισμός απλώνει τα πλοκάμια του. "Εμείς οι αντιστασιακοί, συνέχισε, διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, ότι δεν πρόκειται να υποστείλουμε τις σημαίες μας, μέχρι οι αγώνες μας να δικαιωθούν. Μέχρι τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Ειρήνης γίνουν πραγματικότητα".

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, έγινε απαγγελία του ποιήματος "Σα Θρύλος" από τη μαθήτρια Μ. Μαθιουδάκη,ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο νεκρών και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Μ. Κωστόπουλος και οι βουλευτές Λ. Βερυβάκης (ΠΑΣΟΚ), Γ. Δημαράς (ΔΗΚΚΙ), εκπρόσωπος του ΣΥΝ, ο πρόεδρος του "Φοίνικα" Θ. Ζαφειρόπουλος,αντιπροσωπεία από το ΚΣ της ΚΝΕ, εκπρόσωποι πολλών παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζικών φορέων κ.ά.ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ Παναγιώτης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ