Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Ψήφο στις ΠΚΣ για δυνατούς συλλόγους

Η πολιτική περικοπών στη σίτιση και στέγαση των φοιτητών και η συνολικότερη υποβάθμιση των σπουδών δεν είναι μονόδρομος. Μπορεί να ανατραπεί με τους αγώνες των φοιτητών, μέσα από δυνατούς φοιτητικούς συλλόγους, και προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ενίσχυση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας.Με αυτό το μήνυμα κατέρχονται οι ΠΚΣ στις εκλογές για την ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων στους εστιακούς συλλόγους αυτήν και την άλλη βδομάδα. Συγκεκριμένα, σήμερα ψηφίζουν οι οικότροφοι των εστιών του ΕΜΠ και της Θεσσαλονίκης και την Πέμπτη του Πανεπιστήμιου Αθήνας.

Σε ανακοίνωσή τους οι ΠΚΣ τονίζουν ότι η κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, οι εσωτερικοί κανονισμοί στις εστίες, τα ενοίκια και οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν είναι κάτι ξεκομμένο από την πολιτική εκείνη που προωθεί τις πιστωτικές μονάδες, την "ελεύθερη πρόσβαση, που θεωρεί ότι η μόρφωση δεν είναι δικαίωμα των παιδιών του λαού και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει δωρεάν, αλλά ατομική υπόθεση του καθενός ξεχωριστά.

Οι ΠΚΣ υπογραμμίζουν ότι τα σχέδια κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - ολιγαρχίας μπορούν να αντιμετωπιστούν, "αρκεί να συντονίσουμε τη δράση μας σε πανελλαδικό επίπεδο" απαιτώντας: Ενιαίο δημόσιο φορέα στέγασης, στον οποίο θα ανήκουν όλες οι εστίες της χώρας και όλες οι λειτουργίες τους (εστιατόριο, καθαριότητα κλπ.), καμιά επιβολή ενοικίων, κανένα εσωτερικό κανονισμό, επέκταση του δικαιώματος στη στέγαση για όλους τους φοιτητές που πραγματικά έχουν ανάγκη με αναπροσαρμογή των ορίων, ανέγερση νέων εστιών σε όλες τις πόλεις ικανών να καλύψουν τις ανάγκες, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και αναβάθμιση της υποδομής των εστιών, ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, ενιαία δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

"Η δημιουργία μιας πανελλαδικής ένωσης των εστιακών συλλόγων, η συμπόρευσή μας με το λαϊκό κίνημα να είναι η δική μας απάντηση στις προσπάθειες μαρασμού, υπολειτουργίας και διάλυσης των συλλόγων",επισημαίνουν οι ΠΚΣ.

Στις εστίες της Θεσσαλονίκης οι ΠΚΣ κατεβαίνουν στις εκλογές με στόχο και πάλι την πρωτιά. Με ένα ψηφοδέλτιο ανανεωμένο και μαζικότερο (με 89 υποψήφιους), και έχοντας δείγματα της δράσης τους τα δύο προηγούμενα χρόνια, καλούν τους οικότροφους φοιτητές να στηρίξουν και πάλι τη μόνη παράταξη που σεβάστηκε και υλοποίησε τις αποφάσεις του συλλόγου και κινητοποίησε τους φοιτητές, αποτρέποντας την εφαρμογή μιας σειράς αντιδραστικών μέτρων, υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση και στέγαση.

"Οι ΠΚΣ έδωσαν μόνιμα χαρακτηριστικά γνωρίσματα λειτουργίας και δράσης στο Σύλλογο, μέσα από την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων και τη διοργάνωση κινητοποιήσεων, παρά την ενορχηστρωμένη επίθεση από τις άλλες παρατάξεις, την κυβέρνηση και το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. Καταφέραμε να αναχαιτίσουμε μια σειρά μέτρα από την κυβερνητική επίθεση ενάντια στα δικαιώματά μας", λέει ο Ν. Καπούλας,μέλος του ΔΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ