Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΧΑ'ΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σα να έγινε χτες ο σεισμός

- Δυο χρόνια έκλεισαν πριν από λίγες μέρες, από τον καταστροφικό σεισμό, που έγινε στο Αίγιο, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Αιγίου;

- Τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια και οι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν "απόντες". Κάτι που φάνηκε και από την απουσία τους στο κυριακάτικο μνημόσυνο για τα θύματα του σεισμού που έγινε στο Αίγιο. Σήμερα δυο χρόνια μετά, 110 οικογένειες συνεχίζουν να μένουν μέσα σε κοντέινερ κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Οι κατεδαφίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, ενώ το Τμήμα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), προχωράει στην έκδοση των αδειών για καινούρια σπίτια με πολύ αργούς ρυθμούς, αφού εκκρεμούν περισσότερες από 1.500 αιτήσεις.

Το πρόγραμμα της κατασκευής των εργατικών κατοικιών έχει μείνει στάσιμο. Μέχρι τώρα έχουν αγοραστεί μόνο τα οικόπεδα που θα "φιλοξενήσουν" τις κατοικίες και δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία. Μάλιστα έχει προκύψει και ένα άλλο πρόβλημα αφού πριν από δύο χρόνια το ΥΕΧΩΔΕ είχε ορίσει το κόστος κατασκευής στις 110.000 δραχμές το τετραγωνικό μέτρο και δυο χρόνια μετά δεν έχει γίνει καμία αύξηση. Οι κάτοικοι ζητάνε να ανέβει στις 130.000 δραχμές αλλά το υπουργείο το απέρριψε. Επίσης για τις ανακατασκευές κάποιων διατηρητέων κτιρίων, δεν έχει προχωρήσει τίποτα τα τελευταία δύο χρόνια. Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου που είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο - και είναι ιδιοκτησία της Εργατικής Εστίας - τα τελευταία δυο χρόνια έχει μετατραπεί σε τεκές για τοξικομανείς.

- Πέρα από τα προβλήματα με την οικιστική αποκατάσταση των κατοίκων, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει η περιοχή;

- Στην περιοχή της Αιγιάλειας, δεν έχει προχωρήσει κανένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Αμέσως μετά το σεισμό οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς είχαν ζητήσει να ενταχτεί η περιοχή στη ζώνη των ειδικών κινήτρων. Αντί αυτού η κυβέρνηση εφάρμοσε πιλοτικά τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, που δε λύνουν κανένα πρόβλημα με την ανεργία που μαστίζει την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει φτάσει το 33%, κάτι που σε συνδυασμό με την αποβιομηχάνιση δε δίνει καμία προοπτική ανάπτυξης. Η μόνη βιομηχανία που σήμερα λειτουργεί στην Αιγιάλεια είναι η Ελληνική Βιομηχανία Οπλων. Επίσης οι πολυήμερες κινητοποιήσεις των αγροτών τον περασμένο Δεκέμβρη, φανέρωσαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο αγροτικός κόσμος της περιοχής. Σε αδιέξοδο επίσης οδηγούνται και μια σειρά από επιχειρηματίες της περιοχής, αφού δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις ρυθμίσεις των χρεών τους.

- Τι πρέπει να γίνει για να επουλώσει το Αίγιο τις ανοιχτές πληγές που άφησε πίσω του ο σεισμός;

- Πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που να συνδυάζεται με την ενίσχυση της βιομηχανικής ανάπτυξης και της δημιουργίας μόνιμων θέσεων εργασίας. Πρέπει επίσης η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος μέσα από επιδοτήσεις στους αγρότες και την κατάργηση των ποσοστώσεων στα αγροτικά προϊόντα. Τέλος, είναι αναγκαίο να υπάρξει νέα παράταση για την αποπληρωμή των ρυθμίσεων, για τους μικρέμπορους, επιχειρηματίες και βιοτέχνες, προκειμένου να καταφέρουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους, που σήμερα κινδυνεύουν από τις τράπεζες.

Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ