Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σοβαρά προβλήματα ταλανίζουν το Λιμενικό

Κορόνα γράμματα παίζουν τη ζωή τους τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού Σώματος στις καθημερινές μάχες, που δίνουν πότε με Αλβανούς μαφιόζους στα βορειοδυτικά σύνορα με την Αλβανία και άλλοτε με τους Τούρκους δουλέμπορους στο Αιγαίο. Ο άδικος χαμός του λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαπάντη προ καιρού στα ανοιχτά της Κέρκυρας ήταν αναμενόμενος, όπως είναι εξίσου βέβαιο ότι το Λιμενικό Σώμα θα θρηνήσει κι άλλα θύματα, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα.

Αυτές οι διαπιστώσεις, που ακούγονται από τα χείλη των λιμενικών, φαίνεται ότι δε συγκινούν την ηγεσία του Λιμενικού, η οποία κοντά στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας αναλώνεται σε συσκέψεις όχι για την πραγματική αναβάθμιση του Σώματος, αλλά για το πώς θα εξυπηρετήσουν καλύτερα το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Οπως μας είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Λ. Σ. Γιώργος Παναγόπουλος το υπουργείο δε φρόντισε έγκαιρα να προσαρμόσει τις υπηρεσίες στις ανάγκες των καιρών και να τις εξοπλίσει με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Αυτή τη στιγμή το Λιμενικό έχει 3.000 κενές οργανικές θέσεις με προβλεπόμενη δύναμη τους 6.500 λιμενικούς. Για να καλυφθούν όμως οι σημερινές ανάγκες απαιτούνται πάνω από 10.000 υπάλληλοι και μάλιστα καλά εκπαιδευμένοι, για να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες της αστυνόμευσης των θαλασσών και των θαλάσσιων συνόρων. Προσλήψεις δε γίνονται και το ερώτημα είναι ποιος θα φυλάξει τα χιλιάδες νησιά, τις βραχονησίδες και την τεράστια ακτογραμμή των 15.000 χιλιομέτρων. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι τα νέα περιπολικά σκάφη παντός καιρού, δε θα διατεθούν σύντομα στην αστυνόμευση, επειδή δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό.

Σε μια προσπάθεια του υπουργείου να καλύψει όπως όπως τα κενά που παρουσιάζονται στα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία, λιμενικοί αποσπάστηκαν προσωρινά από άλλες περιοχές (Κρήτη, Σύρο, Πειραιά), οι οποίες έμειναν ουσιαστικά ακάλυπτες. Οι αποσπασμένοι μετά από 1,5 μήνα επρόκειτο να αντικατασταθούν από άλλους, όπως τους είχαν υποσχεθεί, αλλά στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος δε συγκινούνται να τους αντικαταστήσουν.

Οι ετήσιες μεταθέσεις προκάλεσαν ποικίλα σχόλια, αφού οικογενειάρχες αναγκάζονται να ξεσπιτώνονται. Κανονισμός μεταθέσεων με αντικειμενικά κριτήρια, όπως ζητά η συνδικαλιστική νωση των λιμενικών δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα στην υπηρεσία τους.

Η υλικοτεχνική υποδομή και τα μέσα είναι επίσης κάτω από τα όρια του ανεκτού. Τα φουσκωτά ταχύπλοα, ούτως ή άλλως λίγα, μοιάζουν με καρυδόκουπες μπροστά στα λαθρεμπορικά σκάφη με το βαρύ εξοπλισμό και κινητήρες, που τα κάνουν κινητά φρούρια. Κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα, διόπτρες νυχτερινής κατόπτευσης των ακτών και άλλα σύγχρονα μέσα τώρα αρχίζουν να αγοράζουν...Πολλά όμως τα παράπονα και για τη συμπεριφορά της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος. Πικρόχολα σχόλια προκάλεσε η απουσία της από την κηδεία του άτυχου λιμενοφύλακα και η απόφασή της να ζητήσει με ειδικό σήμα από όλο το προσωπικό "προαιρετική" εισφορά 1.500 δραχμών από τους αξιωματικούς και 1.000 δραχμών από το υπόλοιπο προσωπικό για να δοθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια στην οικογένειά του. Την ίδια ώρα, περικόπτονται αυθαίρετα οι εκτός έδρας ημέρες υπηρεσίας των λιμενικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ