Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
15Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Επιτυχία της "Δημοκρατικής Ενότητας"

Πήρε 51 ψήφους και 5 έδρες (έναντι 45 ψήφων και 4 εδρών που είχε στο προηγούμενο Συνέδριο)

Σημαντική επιτυχία σημείωσε στο 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία, που έγινε στις 14 και 15 Ιουνίου, η προσκείμενη στο ΚΚΕ "Δημοκρατική Ενότητα",αφού στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου αύξησε τις δυνάμεις της σε ψήφους και έδρες.Συγκεκριμένα, η "Δημοκρατική Ενότητα" πήρε 51 ψήφους και 5 έδρες (έναντι 45 ψήφων και 4 εδρών που είχε στο προηγούμενο Συνέδριο), η "ΠΑΣΚΕΜ" (ΠΑΣΟΚ) πήρε 74 ψήφους και 7 έδρες (είχε 88 ψήφους και 8 έδρες), οι "Νέες Δυνάμεις Αποδήμων" (ΝΔ) πήραν 25 ψήφους και 2 έδρες (είχε 18 ψήφους και 2 έδρες), ενώ η "ΜΑΣ" (Συνασπισμός) πήρε 8 ψήφους και 1 έδρα, έναντι 10 ψήφων και 1 έδρας που είχε στο προηγούμενο Συνέδριο.

Πέρα από τις εκλογικές διαδικασίες το Συνέδριο απασχόλησαν τα χρόνια και άλυτα προβλήματα των μεταναστών και των οργανώσεών τους. Μεταξύ άλλων ασχολήθηκε με το μεγάλο πρόβλημα της παιδείας, τη θεσμική και νομική αναγνώριση των Ελληνικών Κοινοτήτων και της Ομοσπονδίας, με την οικονομική στήριξη της κοινωνικής και πολιτιστικής δουλιάς των Κοινοτήτων, με το δικαίωμα να ψηφίζουν οι μετανάστες στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά και με τη σύνδεση της δράσης των ελληνικών οργανώσεων με τα συνδικάτα και το ντόπιο προοδευτικό κίνημα (Γερμανών και αλλοδαπών) ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης.

"Η εποχή, στην οποία πραγματοποιείται το Συνέδριό σας, χαρακτηρίζεται από την πολύπλευρη επίθεση των μονοπωλίων ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές τους ελευθερίες", τόνισε στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου.Αναφερόμενος στη μετανάστευση επισήμανε πως οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις ποτέ δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τους μετανάστες, ιδιαίτερα την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας, όταν αφαίρεσαν την ιθαγένεια από εκατοντάδες αγωνιστές της δημοκρατίας. "Σε αντίθεση με τη συμπεριφορά της πολιτείας οι μετανάστες ποτέ δεν έπαψαν να ενδιαφέρονται για την πατρίδα τους και να συμβάλλουν με κάθε δυνατό τρόπο στην πρόοδο και την προκοπή της", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα σημερινά προβλήματα των μεταναστών ο Στ. Παναγιώτου υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί ειδικό βάρος στις νέες γενιές των μεταναστών, και συγκεκριμένα στη μόρφωσή τους και στη συστηματική εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Αναφέρθηκε όμως και στην "πρώτη γενιά" που είναι είτε συνταξιούχοι, είτε βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότησή τους. "Οι συμπατριώτες μας με τις χαμηλές συντάξεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, είτε συνεχίζουν να διαμένουν στη Γερμανία, είτε επιστρέφουν στην πατρίδα για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους", είπε ο κομμουνιστής βουλευτής.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον πρόσφατο φορολογικό νόμο, που φορολογεί τις οικονομίες των μεταναστών (καταθέσεις ρευστού αλλά και επενδύσεις). "Οι οικονομίες αυτές είναι ο ιδρώτας και το αίμα των μεταναστών. Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά προτίμησε την εύκολη λύση. Αντί για τη φορολογία των μεταναστών θα ήταν πιο δίκαιο να φορολογηθούν τα 13 δισ. δολάρια των καταθέσεων των μεγαλοκεφαλαιούχων στο εξωτερικό. Να φορολογηθούν τα χρήματα που αποστερείται η χώρα κι όχι αυτά που εκρέουν σ' αυτήν", κατέληξε ο Στ. Παναγιώτου.

Εκτός από τον Στ. Παναγιώτου, το συνέδριο παρακολούθησαν και χαιρέτισαν ο Γρ. Νώντης απ' το ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Χαϊτίδης απ' τη ΝΔ, ο Π. Κουναλάκης απ' τον ΣΥΝ και ο Τ. Ιντζές απ' το ΔΗΚΚΙ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανά πρώτη δύναμη και σημαντικά ενισχυμένη η ΔΗΠΑΚ (2022-04-12 00:00:00.0)
Σημαντική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων (2013-07-20 00:00:00.0)
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι ταξικές δυνάμεις (2012-11-27 00:00:00.0)
Ακόμα πιο ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις (2007-11-06 00:00:00.0)
Βήμα μπροστά ενάντια στους εργοδοτικούς (2004-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ